A meleg időt rendszeresen megszakító hidegfront és az azt kísérő csapadék kellő utánpótlást biztosít a fű növekedéséhez, amitől már csak a lucerna és kakaslábfű-féle gyomfajok nőnek gyorsabban. Emiatt Szegeden már most többször kaszáltak a környezetgazdák, mint egy átlagos esztendőben.

Már a hatodik kört járják Szeged-szerte a környezetgazdálkodási cég nagygépei, hogy lekaszálják a füvet és a gyomnövényeket, a parlagfüves területeket már korábban, még a szezon előtt mentesítették. „Augusztus 11-én kezdődik a nagygépekkel a hatodik kör, vagyis összességében elmondható, hogy a város kezelésünkben és közterületi programunkban szereplő zöldfelületeinek nagy részét már hatodik alkalommal kaszáljuk. Az elmúlt években a teljes időszakra tehát októberig 4-5 kör elég volt” – tudtuk meg Makrai Lászlótól, a Szegedi Környezetgazdálkodási nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától.

Megjegyezte, a munkálatok függnek a terület fenntartási besorolásától is, vagyis azon közterületfenntartási programtól, amit a szegedi közgyűlés minden évre megállapít a cég felé teljesítendőnek. Ez alapján az úgynevezett A kategóriás dísztereket, így például a Széchenyi teret már 8 alkalommal vágták, a külterületi vagy útmenti sávokat pedig kevesebbszer. „A társaságunk kezelésében lévő másodrendű árvízvédelmi körtöltés Felső Tisza-part és Csongrádi sugárút közötti szakaszának rézsűje kétszer volt eddig kaszálva, míg a töltésének koronáját már négyszer nyírtuk” – fűzte hozzá.

Az ügyvezető elmondta, nemcsak a nagygépek járják a városnak a társaság kezelésében lévő zöldfelületeit, a dolgozók kétkezi munkájára is szükség van, számos helyen csak kézzel lehet kiirtani a gyomokat. A díszburkolat fugáiban is kikeltek és gyorsan hajtanak a gyomnövények, leginkább a porcsinrózsa, így ezeket is már többször kellett gyomlálni, mint egy csapadékszegényebb esztendőben. A korábbi zöldfelületi fejlesztési területeken, ahol a tervező nem írta elő az agrofóliás talajborítást, illetve a talajpótlással fertőzött talaj került be, gondot okoz a magról jól szaporodó, mélyen gyökerező, szaporítógyökeres apró szulák futó gyomnövény, mely irtása csak kézzel lehetséges.

„Kérjünk a lakosságot, hogy az ingatlanjához kapcsolódó közterületi zöldfelület kezelését a vonatkozó jogszabályok szerint lássa el, a füvet nyírja le, hiszen a várost együttes munkával tehetjük csak szebbé” – fogalmazott Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. vezetője.

Varga Anna, szegedma.hu

Borítókép: Illusztráció. Fotó: szegedma.hu