Bevált a június 1-jén hatályba lépett cigarettastop Szegeden. A tömegközlekedési eszközök megállóiban már most sokkal kevesebb eldobott csikket találni.

Két hete tilos dohányozni Szegeden a tömegközlekedési eszközök megállóiban, a játszótereken, temetőkben, oktatási, egészségügyi és kulturális intézmények bejárata előtt. Akár 30 ezer forintos büntetést is kiszabhatnak a tiltott területen pöfékelőkre a közterület-felügyelők, ám az illetékesek egy hónap türelmi időt adtak az embereknek – csak figyelmeztetik az illegális helyen rágyújtókat.

– Éppen egy megállóban állok, és egy darab eldobott csikket sem látok – közölte velünk telefonon Varga Gábor, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. zöldfelület fenntartási részlegvezetője. Azt is elmondta, hogy a rendelet bevezetése előtt a megállók már kora reggel csikkekben fuldokoltak, most sokkal kevesebb eldobott bűzrudacskát kell munkatársaiknak összeszedniük.

Persze akadnak olyanok, akik még mindig rágyújtanak a különböző megállókban. Básthy Gábort, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatóját például kora reggel láttuk cigizni a Centrumnál. – Nem dohányoztam tiltott helyen, a rendelet szerint csak a megállók fedett részén tilos rágyújtani. Ezzel egyébként teljes mértékben egyet is értek. Ugyanakkor jó lenne több szemetes a megállókba, soknak nincs alja, így a csikk kiesik belőle – magyarázta az igazgató. Vaskeba György, a városüzemeltetési iroda csoportvezetője lapunk kérdésére ugyanakkor azt mondta, a rendelet szerint a tömegközlekedési eszközök megállóinak teljes területére vonatkozik a tiltás, nem csak azok fedett részére.

Füstölő sofőrök

Nem egyszer láttuk a rendelet bevezetése óta, hogy a végállomásokon a villamos- vagy trolivezetők leszállnak rágyújtani egy cigarettára. Gombos Ferenc, az SZKT forgalmi osztályának vezetője elmondta, hogy minden munkatársuknak felhívták a figyelmét a változásra, a baleseti helyszínelő autóikban ülő kollégáikat pedig azzal bízták meg, hogy jelezzék, ha cigarettázó sofőrt látnak a járműveken vagy a megállókban. Eddig egyetlen vezetőjük ellen sem kellett emiatt fegyelmi eljárást indítaniuk.

delmagyar.hu, 2009. június 15.
Kapcsolódó anyagok

Egy hét múlva kezdődik a cigistop