Szentmihály, Klebelsbergtelep, Szőreg, Dorozsma – bicajoztunk el, hogy megtudjuk, milyen a Szegedre ingázók helyzete. Az április 19-ei Critical Mass kerékpáros felvonulás az ingázókról szól.

– A kerékpárral ingázók közlekedési helyzetére hívjuk fel a figyelmet. A Szegedre bevezető utak sokszor rossz állapotúak, szinte használhatatlanok – ismertette az április 19-ei Critical Mass kerékpáros felvonulás célját Terjék Balázs főszervező. A menet a Szent István térről indul majd 15 órakor. Hogy az aktuális helyzetről átfogó – de nem teljes körű – képet adhassunk, e cikk szerzője Szentmihályra, Klebelsbergtelepre, Szőregre és Kiskundorozsmára tekert el.

A Szabadkai úton és Kecskés városrészen át jutottunk el két keréken Szentmihályra. Kecskésen, a gazdaboltnál át kell kelni a forgalmas 5-ös úton, itt a bringásnak nincs elsőbbsége. Siralmas állapotú a Szentmihályra vezető kerékpárút: a két szélén elfogy, eltöredezik, kezdi benőni a gaz. Középen haladva használható, de ha szemből is jön valaki, félre kell húzódni és zötykölődni. Korlátból érthetetlen módon csak az egyik oldalra jutott, az autók és a bicikliút között nincs ilyen védelem.

A Klebelsbergtelep sorsa kerékpáros szempontból mostoha. Mi a Horgosi úton jutottunk el az Alsóvárosi Tüzépig, ahol rácsatlakoztunk a „semmiből jött” bringaútra, amely a vasúti átjárót elhagyva egyszer csak véget ér. Utána nincs más választás, mint az úttest.

Szőregre viszonylag kevés bosszúsággal jutottunk ki az újszegedi ligeten és a Temesvári körúton át. A sportcsarnok parkolója mellett a kerekezők találkoznak a buszmegállóban álldogálókkal, itt érdemes lassítani, óvatosan haladni. A Szőregi és a Makai úton az alsó, jellemzően 30-as sebességkorlátozású szervizutakon haladva, gyér autóforgalom mellett biztonságban éreztük magunkat.

Valószínűleg még a télen kiszórt homok csúfítja az Izabella híd biciklisek és gyalogosok által használt járdáját. Dorozsmára csak jól párnázott üléssel érdemes elindulni, mert a repedésekkel teli, kátyús kerékpárúton zötyögve megfájdul az ember feneke. Keresztező utcák, vasúti átjáró, zebra, ahol tolva van elsőbbsége a bringásnak – ez mind hozzátartozik a dorozsmaiak mindennapjaihoz. Egy pozitívum: a Dorozsmai út és a Budapesti út kereszteződésénél kicserélték a nyomógombos jelzőlámpákat. Furcsa módon azonban az út túloldalára nem tettek lámpát, így nem láthatja az átkelő, hogy a zöld jelzés meddig tart.

Vida-Szűcs Imre, delmagyar.hu

Borítókép: Sokat zötykölődnek a biciklisek Dorozsmára a rossz utak miatt. Fotó: Schmidt Andrea / delmagyar.hu