Június 18-án kezdődik és 20-áig tart a hatodik Szőregi Rózsaünnep. A háromnapos programsorozat a rózsakertészet szakmai rendezvényeként indul, s a különféle kulturális eseményeket követően össznépi utcabállal, illetve a rózsaünnepi szent misével zárul.

Szőreg 1973 óta Szeged új városrészének, kertvárosának számít. S a Rózsák Hazájának is, miután a 19. század második felétől intenzív gyümölcs- és rózsatermesztés folyik a napsütötte területen. Ez a vidék földrajzi adottságánál fogva Közép-Európában egyedülálló minőségű rózsát teremt. A hazai rózsatövek 98 százaléka ezen a környéken nevelkedik, évszázados termesztői hagyományok alapján. Idén hatodszor rendezik meg a Szőregi Rózsaünnepet. Amelynek előestéjén, június 17-én vlasztják a Szőregi Rózsakirálynőt. A lapunk mai műsormagazinjának hátoldalán is reklámozott rendezvénysorozat június 18-án délelőtt 10 órakor szakmai konferenciával kezdődik. A Szőregi Rózsa az Európai Unióban című előadássorozatot Benedek Fülöp, az agrártárca közigazgatási államtitkára nyitja meg. Majd az EU-beli pénzügyi alapokról, a hazai mezőgazdaság uniós lehetőségeiről Benedek Attila, az Európai Tájékoztatási Központ megbízott igazgatója tart előadást. A világpiac új rózsafajtáiról Volker Heidelbeer, német kertészmérnök beszél. Boronkay Gábor, az Érdi Gyümöcs- és Dísznövénytermesztési Kutató-fejlesztő Kht. munkatársa a magyar fajták parki hasznosíthatóságáról beszél, az egyik francia rózsanemesítő cég képviselője, Alen Bouchet pedig a híres Meillan rózsákról tart ismertetőt – hogy csak néhány témát említsünk. Délután 3-tól nyílik a szakmai kiállítás. Közben a közönség Deszk, Kübekháza, Szőreg, Tiszasziget, Újszentivány és a Százszorszép Gyermekház csoportjainak az előadását is megtekintheti. Este 6-tól az íróként, költőként ismert Géczi János „Rózsahagymák” című könyvéről beszélget a szerzővel Czenéné Vass Mária. Ezt követően Ivanovics Tünde népdalénekes virágénekeket ad elő, Fábry Géza kobozkíséretével.

Este 7-től megnyílnak a sörcsapok és hajnalig a Zsomboy’s Együttes zenél.

Másnap, 19-én, délelőtt 9-kor kezdődik a sportkedvelőknek való Gézengúzok Rózsa Kupa kispályás labdarúgó mérkőzés. Ezzel egyidőben a Langaléta Garabonciások Rózsás jókedve című bábelőadást tekinthetik meg a kultúrarajongók. Lesz képzőművészeti kiállítás, „Rózsabazár”, hagyományőrző együttesek fellépése is. Este 17 és 19 óra között tartják meg a hagyományos rózsaünnepi felvonulást. Amelyen a Cuharé Táncműhely bemutatja az „igazi magyarost”. A Rózsaünnep tiszteletére tartott ejtőernyős bemutató után Botka László, Szeged polgármestere is köszöntőt mond, majd kihirdetik a „Szőreg legszebb előkertje” verseny eredményét. Az esti szuperbulin Galambos Lajos, a Padödö, a Guszti és a Fekete Szemek, illetve a Princess együttes is fellép, s az esti tüzijáték után kezdődő utcabál ismét hajnalig tart. A rendezvénysorozat zárónapján, június 20-án délelőtt 9-kor rózsaünnepi szent mise lesz a szőregi római katolikus templomban.

Népszava Online, 2004. június 16.