Védett árujelzés, majd hungaricum

Hamarosan védett árujelzést kap a szőregi rózsa, ami után nem sokkal hungaricummá nyilváníthatják. Ezt tegnap, az ötödik rózsaünnep megnyitóján jelentették be.

Szakmai előadásokkal kezdődött tegnap az ötödik szőregi rózsaünnep. Eközben tartottak egy sajtótájékoztatót, amelyen bejelentették, hogy védett árujelzést kap a szőregi rózsa. – Csütörtökön ülésezett az eredetvédelmi tanács és ezen eldőlt, hogy rövid időn belül megkaphatja ezt a jelzést. Ettől pedig már nincs messze a hungaricummá nyilvánítás – jelentette ki Sólymos József, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főtanácsadója.

Évente 3-4 millió rózsatövet termelnek Szőregen. Ez az ország rózsatermesztésének a 90 százalékát adja. Több külföldi nemesítő ebben a térségben termeltet, majd kiviszi a virágot. Emiatt a haszon nagy részétől elesnek a szőregiek. A geotermikus energia fölhasználásával és az újszegedi biopolisz beindításával kívánnak ezen változtatni.

– A geotermikus energiával fűtött üvegházak jóval olcsóbbá tennék a termesztést, a biopoliszban folyó kutatásoknak köszönhetően pedig a szőregiek tudnák piacra dobni az újabb és újabb újdonságokat – nyilatkozta lapunknak Újhelyi István országgyűlési képviselő, a szőregi rózsaünnep házigazdája.

A pénteki szakmai nap után a szombat a szórakozásé. Számos program, bemutató és kiállítás várja mind a szőregieket, mind a vendégeiket. Minden esztendőben felvonulással is köszöntik a szegedi városrész legnagyobb bevételi forrását nyújtó virágot. A szervezők szerint az idei karnevál lesz a legnagyobb.

Tervek szerint kétszer annyi feldíszített jármű vonul végig Szőreg utcáin, mint tavaly. A biciklitől kezdve a lovas kocsin át egészen a traktorig mindenféle járművet szirmokkal borítanak. A közel 35 jármű díszítéséhez 100 ezer rózsafejet használnak fel.

Kormos Tamás
Délmagyarország, 2003. június 21.