Tizedik alkalommal rendeznek Rózsaünnepet Szőregen június 20-tól, a háromnapos program leglátványosabb eseményének a június 21-i, szombati karneváli felvonulás ígérkezik.

A jubileumi rendezvényen vágottrózsa- és virágkötészeti kiállítás, rózsavásár, koncertek, néptáncbemutató és utcabál várja az érdeklődőket – mondta a programot beharangozó sajtótájékoztatón Iványi Aurél, a Szegedhez tartozó településrész önkormányzati képviselője.

Az immár 10. alkalommal megrendezett ünnep a bor, a rózsa és a szerelem jegyében zajlik majd. A Rózsák terén pénteken borudvart rendeznek majd be, ahol mindenki megkóstolhatja a külön az ünnepre készített rózsabort. A szombati karneválon, melyen több tucat, rózsákkal feldíszített lovasfogat, hintó, homokfutó vonul fel, több százezer rózsát szeretnének szétosztani a szervezők. A hagyományokhoz híven idén is megválasztják a rózsakirálynőt, Szőreg legkedvesebb szomszédasszonyát, a legszebb előkertet, sőt még rózsalovagot is avatnak majd.

A királynőválasztásra idén öt hölgy nevezett. Mint ahogy Iványi Aurél elmondta, ezen a versenyen nem elsősorban a szépség a lényeg, hanem a rózsa szeretete. A megmérettetésen a három szőregi és két szegedi hölgynek be kell bizonyítania, hogy ő ért legjobban a gyönyörű virághoz. Mindezt azért, hogy az ő fejére kerüljön a korona szombaton este.

A rózsaünnep a Tisza-Maros szög településeinek nagy közös rendezvénye. A két folyó közötti öntéstalaj kimondottan kedvező a rózsakertészkedéshez, ezért a magyarországi termesztés 90 százaléka ebből a térségből származik, a szőregi rózsatő pedig elismert hungarikum.

Az idei rendezvény egyik újdonsága lesz, hogy az előzetesen jelentkező csoportokat képzett kísérők fogják körbekalauzolni Szőregen. A túra alatt nemcsak a településrész nevezetességeit és az ünnepre rendezett kiállításokat ismerhetik meg az érdeklődők, hanem ellátogathatnak majd a rózsaföldekre is.

A programon több mint 200 helybeli dolgozik majd a három nap alatt, és nyolc helyszínen zajlik majd. A rengeteg rózsát – több százezer szálat – szintén a szőregi rózsatermelők biztosítják.

A szervezők az előző évektől eltérően vasárnapra is egésznapos programot álmodtak meg. A rózsabazár, a rózsás játszóház, a táncbemutatók után zárásként a köztelevízió A Társulat című produkciójának győztesei szórakoztatják a Szőregi Rózsaünnepre látogatókat.

MTI/hir6.hu, 2008. június 13.
Kapcsolódó anyagok

X. Szőregi Rózsaünnep