Több százezer virágot ajánlottak fel a kertészek

A változékony, csapadékos időjárásnak sem sikerült elmosnia a szőregi rózsaünnep hét végi karneválját. A háromnapos eseménysorozat, mely ha kis időre is, de a figyelem középpontjába helyezi a térség méltán híres virágát, évről évre egyre több belföldi és külföldi látogatót vonz.

Szombat este megtartották a háromnapos szőregi rózsaünnep leglátványosabb eseményét, a karneváli felvonulást, amelyre sok ezren voltak kíváncsiak – tudósított az eseményről az MTI. A minden eddiginél hosszabb ünnepi menet élén mazsorettek haladtak, őket külföldi tánccsoportok követték, majd virágokkal díszített kerékpárokkal a helyi óvodások és általános iskolások vonultak fel. A menet gerincét a több tucat lovas fogat, hintó, homokfutó és teherautó jelentette, amelyek mindegyikét szirmok ezrei díszítették. Felvonultak többek közt a kertészek, a környező, szintén a rózsatermesztésről híres települések – Szőreg mellett Deszk, Kübekháza, Tiszasziget és Újszentiván – képviselői, valamint különhintón Hegedűs Orsolya rózsakirálynő, akinek az a feladata, hogy hírét vigye a gyönyörű, már 2004 óta hungaricumnak számító szőregi rózsának. A Szegedhez tartozó településrész központjának és a felvonuláson részt vevő fogatoknak a feldíszítéséhez több százezer virágot ajánlottak föl a környék kertészei.

A háromnapos rózsaünnep – amelyet idén tizenegyedik alkalommal szerveztek meg – a Tisza–Maros szöge településeinek közös nagy rendezvénye. A két folyó közötti öntéstalaj kimondottan kedvez a rózsakertészkedésnek, ezért a magyarországi termesztés kilencven százaléka ebből a térségből származik. Angliától Oroszországig, Finnországtól Törökországig szerte a világba exportálják a szőregi rózsát, miközben a külföldről érkező virágszállítmányok miatt háttérbe szorulnak a hazai termelők.

mno.hu, 2009. július 29.