Az ötödik alkalommal megrendezett rózsaünnep háromnapos programja kezdődött a Szeged közigazgatási területéhez tartozó Szőregen pénteken. A Magyarországon termelt rózsatövek 98 százalékát évszázados hagyomány szerint, Közép-Európában egyedülálló minőségben Szőregen és környékén nevelik.

Solymos József, a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter főtanácsadója. tájékoztatása szerint mintegy 300 család, több ezer ember megélhetését adja a „virágok királynője” a térségben, ahol évente 3-4 millió tövet értékesítenek. A főtanácsadó elmondta: az eredetvédelmi tanács csütörtöki ülésén tárgyalt arról a jól előkészített beadványról, amelyben a szőregi rózsatő hungarikummá minősítését kérik a termesztők. Solymos József közlése szerint arra van esély, hogy a rózsatő védett áru jelzést kapjon.

A „rózsások” kérték továbbá, hogy az adótörvény legközelebbi a módosításakor a jelenlegi virág- és dísznövény besorolásból kerüljenek át a szaporítóanyag kategóriába, ezzel kedvezőbb legyen számukra az adózás. Solymos József nem tartotta kizártnak az átsorolást, de arra biztatta a termesztőket, hogy kérésükkel forduljanak a Pénzügyminisztériumhoz is. A házigazda Újhelyi István szocialista parlamenti képviselő szerint Szeged és térsége számára stratégiai gazdasági és idegenforgalmi tényezővé válhat a szőregi rózsatő, s ez – mint fogalmazott – állami érdek is.

A politikus felvetette a geotermikus energia felhasználását a rózsatermesztésben. Ezzel kapcsolatban kifejtette: a beruházás nagy projektjéhez szövetkezniük kell a termesztőknek, és az uniós csatlakozás utáni értékesítéshez ugyancsak szükségesnek látja az összefogást. Újhelyi István elmondta: kezdeményezni fogja a szegedi kutatóintézetek és a szőregi rózsatermesztők együttműködését új fajták nemesítésére.

A rózsaünnepen a szakemberek fórumokon cserélnek véleményt az ágazat aktuális kérdéseiről. A különféle szórakoztató programokat kínáló karnevált szombaton tartják, a helyszínek díszítéséhez és az ünnepi felvonuláshoz mintegy 100 ezer rózsaszálat használnak fel.

Magyar Nemzet Online, 2003. június 20.