Az idei nyolcadik szőregi rózsaünnep hagyományos és különleges programokkal várja a virágkedvelő családokat.

Holnaptól három napon keresztül minden a rózsák és a rózsás hangulat körül forog Szőregen. Pénteken és szombaton reggel 9-től délután 5-ig látogathatók a rózsakertek. A programsorozatot holnap délután 2-kor az iskolaudvaron rózsakiállítás nyitja. Az új művelődési ház Csipkerózsika házává alakul, tizenkét kislány rózsatündérré változik. Megválasztják a falu legkedvesebb szomszédasszonyát, este 7 órakor a zsűri megszavazza a harmadik szőregi rózsakirálynőt. A programokat kétszáz önkéntes segíti, összesen egymillió szál szőregi rózsát láthat a közönség – tájékoztatott tegnap a körzet önkormányzati képviselője, Iványi Aurél, Makó Mária művelődésiház-igazgató és Avramov András, a Rózsa Alapítvány kuratóriumának vezetője.

– A programsorozat főbb eseményeit a Pálya téren tartjuk. Innen indul szombaton délután fél 6-kor a rózsafelvonulás is. A menet útvonala változik – emelte ki a szervezésben résztvevő Fráter György, a Magyar Rózsatermesztők Egyesületének elnöke. A Vaspálya, a Magyar, majd a Szerb utcán haladnak. Útlezárásokra, parkolási nehézségekre kell számítani. Széll Imre, a Szőregi Dísznövény Áfész elnöke és Tóth Ferenc rózsakertész hozzátette, a fő attrakciónak az este 9 órakor kezdődő Szuperbuli ígérkezik Lagzi Lajcsival. Erre a szőregi rózsások meglepetéssel készülnek, a szombat éjszakát a tűzijáték és Gáspár Laci fellépése után utcabál zárja.

Vasárnap reggel 9-kor a római katolikus templomban rózsaünnepi szentmise kezdődik, délután 4-től a művelődési házban Harry Potter-paródiát láthatnak a 14 éven felüliek.

Dombai Tünde
Délmagyarország Online, 2006. június 22.