Kübekháza csatlakozott a Virágos Magyarországért akcióhoz

A szőregi kertészek 6100 rózsatövet ajánlottak fel a szegedi önkormányzatnak. A virágokat tegnap adták át a közintézmények képviselőinek.

Egy kisteherautó tegnap kora délután 6100 rózsatövet szállított a szegedi Széchenyi térre. A szőregi kertészek ajándékának köszönhetően virágba borulhatnak Szeged terei, illetve a közintézmények udvarai, kertjei.

– Az idén ötödik alkalommal rendezik meg a szőregi rózsaünnepet és a felajánlással is a fesztivált szeretnénk népszerűsíteni – mondta Újhelyi István szocialista országgyűlési képviselő. Ez a mostani akció csak a kezdet, hiszen az elkövetkezendő években is kap Szőregtől rózsát a város. Az ország rózsaállományának több mint 90 százalékát a Csongrád megyei község adja.

Szőregen elsőként 1894-ben telepítettek rózsát. Az 1920–30-as években pedig már a bécsi piacon is elismert termény vált belőle. – Jelenleg háromszáz család mintegy ötven hektáron foglalkozik rózsával – tudtuk meg Széll Imrétől, a Szőregi Virág- és Dísznövény ÁFÉSZ elnökétől.

Az önkormányzat nevében Botka László polgármester vette át az ajándékot. – Folyamatosan szépítjük a várost. Egyre több utcára, térre, közintézménybe kerül virág, fa – mondta a polgármester. Tizenhat általános iskola, tizenhárom óvoda, két szociális és két egészségügyi intézmény kap a rózsákból. Emellett virágok díszítik majd az újszegedi ligetet, a Csanádi, a Szerb és a Magyar utcát, valamint a Korányi fasort és a Népkert sor.

Nemcsak Szeged borul virágba. Kübekháza részt vesz a Virágos Magyarországért akcióban. Ennek keretében az önkormányzat saját erőből, illetve lakossági hozzájárulásból növényeket ültet a településen. A főutcán és a főtéren lévő villanyoszlopokra 58 virágtartót helyeztek ki 2-2 cseréppel. A tartókat helyi mesterek készítették társadalmi munkában. A cserepekbe összesen 464 tő muskátli került. Az idén 160 platánt, kétezer tő rózsát és kétezer fagyalcserjét ültettek el.

Kormos Tamás
Délmagyarország, 2003. május 10.