Negyvennégy felvonulóval indult el szombaton az idei szőregi rózsaünnepi karnevál. A menetből kiállt egy kocsi az elé fogott csődör, Rambó rakoncátlankodása miatt.

Hullottak a rózsaszirmok, szinte mindenki kapott egy szál virágot. A rózsaszín és citromsárga ruhába öltözött rózsahercegnők közül a szőregiek Lengyel Laurára adták a legtöbb szavazatot.

Idén is rengetegen voltak kíváncsiak a szőregi rózsaünnepre. A tizenegyedik alkalommal megrendezett virágkarnevál minden eddiginél hosszabb volt: a menetet mazsorettek, külföldi tánccsoportok vezették fel, mögöttük virágokkal díszített kerékpárokkal a helyi óvodások és általános iskolások vonultak föl. A leglátványosabb mégis a milliónyi rózsaszállal feldíszített, 44 kocsiból álló menet volt, akadt közöttük lófogat, hintó, homokfutó és teherautó is.

Még az elején tartott a felvonulás, amikor a magyarországi Velencéből érkezett nők kocsija elé befogott ló megbokrosodott: a Rambó nevű csődör vesztette el a fejét a hosszú várakozás, s a körülötte riszáló kancák miatt. Előbb belegabalyodott a lószerszámba, majd a kezelhetetlenné vált, felbőszült állat hanyatt esett. Néhány perc alatt talpra állították, s visszafogták a kocsi elé – ezt a szekeret kiállították a menetből. A többiről százával hullottak a rózsaszirmok és a rózsaszálak. A mellettünk elsuhanó srácoknak még a görkorijuk is rózsával volt díszítve.

A karnevál után a szabadidőpark nagyszínpadán sorakoztak fel a rózsahercegnők: Lengyel Laura kapta a legtöbb szavazatot a szőregiektől. A webrádió internetes játékában Hajnal Katalin nevére klikkeltek a legtöbben – de mindenki megkapta a hercegnői rózsafejdíszt. Királynőt idén nem választottak, Hegedűs Orsolya megtartotta tavalyi címét. Később Feke Pál és Galambos Lajos szórakoztatta a közönséget, ám Korda György és Balázs Klári tegnap esti koncertjét elmosta az eső.

Kovács Kriszta, delmagyar.hu, 2009. június 29.