Májas rizottóval, hurkával, pacallal, sőt rózsával ízesített rétest is kóstolhatnak a vendégek a X. Homokháti Sokadalmon, ami egy filmpremierrel kezdődik pénteken.

– Igyekszünk országosan is elismert fesztivállá válni, éppen ezért egyre színvonalasabb és sokszínűbb programmal jelentkezünk – emelte ki Nógrádi Zoltán polgármester a tizedik születésnapját ünneplő Homokháti Sokadalom tegnapi sajtótájékoztatóján Mórahalmon. A városban idén is több ezer érdeklődőt várnak színes programokkal július 5. és 14. között. Lengyelországból, Németországból is jönnek csoportok, Csíkszentmártonból pedig egy ötvenfős delegáció érkezik.

A nyitónapon, péntek délután az Aranyszöm Rendezvényházban Bubryák István dokumentumfilmje várja az érdeklődőket. A 72 perces filmet 16.30-tól vetítik, amely az elcsángált csángók vidékéről szól, címe: Úz-völgyéből szeretettel.

A negyedik Dél-alföldi Rétesfesztiválon a térség különleges ízeit lehet kóstolni. Jövő péntektől a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő szomszédságában lévő utcán több mint hatvanféle töltelékkel kínálják a Homokhátság különlegességeit. A hagyományos ízek mellett hurkás, pálinkás, unicumos, pacalos, szarvasgombás-káposztás rétesek illata lengi majd be a várost. Antalik András réteskészítő mesternek köszönhetően még rózsaízesítést is kóstolhatnak a vendégek, de többféle virágot is süt majd középre kuriózumként. Idén először a magyarok rétesét is megsütik, amelyet a régió különböző pontjaiban kapott lisztből készítik, a tájegységekre jellemző töltelékekkel ízesítik. A rétes jótékony célokat is szolgál, hiszen az abból vásárlók a koraszülöttmentők működését támogatják.

delmagyar.hu