Az ország első, rózsakultúrával foglalkozó gyűjteménye csütörtökön nyílt meg a Szegedhez tartozó Szőregen. A szőregiek a XIX. század második felében kezdtek gyümölcsfa és rózsatermesztéssel foglalkozni. Ma már a Magyarországon termesztett rózsa 98 százaléka a Csongrád megyei településről és környékéről származik.

A kiállítás ötletgazdája a terület országgyűlési képviselője, Újhelyi István és Iványi Aurél önkormányzati képviselő, aki maga is egy rózsatermesztő dinasztia leszármazottja. A tárlatra a szervezők összegyűjtöttek számos, a virágkertészkedéssel kapcsolatos eszközt: metszőollót, kacort, szemezőkést, háti- és kézipermetezőt, valamint szakkönyveket és a rózsatermesztéssel kapcsolatos dokumentumokat.

Néhány szerszámot akkora becsben tartanak a helyiek, hogy csak kölcsönbe adták a péntektől vasárnapig tartó V. Szőregi Rózsaünnep idejére, hiszen az évtizedekkel ezelőtt helyben készült eszközöket még ma is használják.

Vörös Gabriella, a tárlat megrendezéséhez szakmai segítséget nyújtó szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatója elmondta, azért is fontos e kezdeményezés, mert felhívja a helyiek figyelmét, hogy a kertészkedés során használt régi tárgyak és régi emlékek megőrzésre érdemesek.

A kiállítás a rózsaünnep ideje alatt – péntektől vasárnapig – látogatható Szőregen, a Szerb utca 54. szám alatt. A megnyitón a képviselők bejelentették, hogy jövőre megkezdődik Szőregen az új művelődési ház építése, ahol – reményeik szerint – állandó helyet kaphat az addig bővülő gyűjtemény.

MTI, 2003. június 20.