Máder Mónikát születésnapján koronázták meg

A szőregi rózsaünnep történetében először rózsakirálynőt választottak. Máder Mónika fejére tegnap születésnapján került a rózsakoszorú. A saját kertészettel is rendelkező hölgy rózsalovagjának Milót választották.

A szervezők mindig valami újat találnak ki a szőregi rózsaünnepen. Most első alkalommal királynőt és lovagot választottak. A Rózsák terén hét lány közül választotta ki a zsűri azt, aki egy éven keresztül viselheti ezt a címet és öregbítheti Szőreg nevét szerte a világban.

A választás előtti napokban a szőregiek is szavazhattak, hogy szerintük ki kapja meg ezt a kitüntető címet. Valamennyi lakos postaládájába került egy-egy szórólap. Nagy meglepetésre 845-en döntöttek úgy, hogy kitöltik és visszajuttatják a lapot. A szőregiek véleménye is számított, hiszen a zsűri figyelembe vette, hány szavazatott hoztak magukkal a versenyre az indulók.

A Rózsák terén tegnap délutánra már sokan összegyűltek, hogy végigizgulhassák a választást. A lányok hozzátartozói, rokonai, ismerősei hangos ujjongással, tapssal fogadták kedvencük színpadra lépését. Akadt olyan is, aki házilag barkácsolt táblával biztatta rokonát.

A szépség mellett az is számított, hogy a hölgy mennyire kötődik Szőreghez és nem utolsó sorban a rózsához. Minden jelölt kérdéseket kapott, melyekben többek között azt firtatták, mi az a szemzés, mikor kell levágni a virágot, vajon hol nyaral egy igazi rózsás?

A rózsakoszorú végül a 31 éves Máder Mónika fejére került, aki kilenc óra alatt háromezer csemetét tud beszemezni, s a növények több mint kilencvenhét százaléka meg is ered. Mónika épp tegnap ünnepelte születésnapját, így szép ajándékot kapott. Több lány is különdíjat kapott a szegedi Cosmecanique Szépségház jóvoltából, s szerkesztőségünk is felajánlott egy negyedéves Délmagyarország Vasárnap Reggel előfizetést.

Rendőri felvezetéssel Szőregről a szegedi városháza elé érkezett az a konvoj, amely a királynőt és két udvarhölgyét, Tóth Zitát és Balla Ágnest hozta. –A királynőnek védelmezőre, vagyis egy igazi lovagra is szüksége van –mondta Botka László polgármester, s karddal rózsalovaggá ütötte a VV3 deszki győztesét, Milót. Mónika pedig megkapta a város kulcsát, hogy rózsalovagjával együtt egy éven keresztül népszerűsítse Szegedet, illetve a Tisza–Maros szög településeit.

Kormos Tamás
Délmagyar Online, 2004. június 18.