Új internetes honlapot szeretne indítani Magyarország első rózsakirálynője, a VI. Szőregi Rózsaünnepen most megválasztott Máder Mónika, Rózsa.hu címmel. A Tisza-Maros háromszög kiváló öntéstalaján, európai hírű nemesítő eljárással termesztett szőregi rózsa hungarikummá nyilvánítása megkezdődött.

A szegedi kertváros, Szőreg utcáit a fesztivál rózsafelvonulása után beborították a rózsaszirmok, mint eddig minden évben. E hatodik rózsaünnepen azonban, idén először, megválasztották a Szőregi Rózsakirálynőt is.

A rózsakirálynő címet eddig senki sem viselte Magyarországon. Iványi Aurél önkormányzati képviselő elmondta: e hagyományteremtő szépségkirálynő választás valójában szakmai megmérettetés is, hiszen az egyik legfontosabb szempont a jelöltek rózstermesztésben való jártassága. A vonzó külső a kritériumok között csak ezután következhet. Máder Mónikát, az első rózsakirálynőt – akinek a polgári foglalkozása egyébként könyvelő – a szülei még kislánykorában, játékosan tanították meg a rózsanemesítés fogásaira. Mára igazi profiként arról híres, hogy kilenc órás munkanap alatt 3000 rózsaszemszést képes elvégezni.

Ez Iványi szerint szakmai barvúrnak számít. A szemzés – mint a rózsakirálynőtől megtudtuk – valójában növényi műtét: a nemes rózsahajtás rózsaszárba történő beoltását jelenti.

A közvélemény nem sokat tud a Szőregen, a Tisza-Maros háromszög napsütötte, kitűnő öntéstalaján kialakult 150 éves rózsanemesítő hagyományról. Pedig a hazai rózsatövek 98 százaléka innen, a „rózsák hazájából” származik. Sőt, a Hollandiából importált vágott rózsa egy része is az oda Szőregről kivitt rózsatövekről ered, hiszen ezek Közép-Európában egyedülálló minőségűek.

A rózsakirálynő e hazai rózsa nemesítő hagyomány és szakmakultúra megismertetése céljából Rózsa.hu címmel új internetes honlapot szeretne létrehozni. Botka László, Szeged polgármestere örült a kezdeményezésének, és szakmai-adminisztrációs segítséget ígért megvalósításához. Mint lapunknak elmondta: a szinte minden hónapban, minden évszakban megrendezett ünnepségeknek, fesztiváloknak köszönhetően – ezek egyike a Szőregi Rózsaünnep is – másfél év alatt 16 százalékkal nőtt Szeged turista forgalma.

Újhelyi István parlamenti képviselőtől, a rózsaünnep ötletgazdájától és szőregi lakostól megtudtuk, hogy elkezdődött az itteni rózsa hungarikummá nyilvánításának folyamata. Az agrártárca már elismerte, most a további stációk következnek, s ha minden jól megy, akkor a jövő évi fesztiválon bejelenthetik, hogy a szőregi rózsa hungarikummá vált.

Palóczi Antal
Népszava Online, 2004. június 21.