Hét szőregi hölgy szállt harcba a koronáért

Szőregi legyen, kötődjön a rózsához, ismerje termesztésének történetét –ezek a feltételek. Holnap délután derül ki, hogy a hét jelentkező közül ki nyeri el a rózsakirálynő címet Szőregen.

Évente újdonságot csempésznek a szervezők a szőregi rózsaünnep programjába. Tavaly például rózsamúzeumot avattak. –Részt vettünk az Utazás 2004 kiállításon, ahol több települést is szép hölgyek reklámoztak. Innen az ötlet –mondta Iványi Aurél önkormányzati képviselő, a rózsakirálynő-választás házigazdája.

Mivel a rózsa a virágok királynője, a Szőreget népszerűsítő hölgynek is királynőnek kell lennie. Hét szőregi lány jelentkezett a versenyre. –A szabályok szerint csak azok indulhattak, akik szőregiek, kötődnek valami módon a rózsához, valamint ismerik a rózsatermesztés és az ünnep történetét. Nem mellékesen: szépek is –vette át a szót Újhelyi István országgyűlési képviselő, a királynőválasztás fővédnöke.

Valamennyi szőregi postaládájába bedobtak egy szórólapot, ezen szavazhatnak a lányokra. Ma délután 4-ig kell leadniuk a voksokat a művelődési házban.

A választást csütörtökön délután 4 órától tartják a Rózsák terén. A zsűri kifaggatja a jelentkezőket, s az a lány lesz a rózsakirálynő, aki a legtöbb pontot szerezte a szőregiektől és zsűritől.

A fél 6-kor kezdődő koronázási ceremónia után a királynő Milóval együtt a szegedi városházára megy. Botka László polgármester a tévés valóságshow deszki győztesét rózsalovaggá üti, a királynőnek pedig átadja a város kulcsát. Mindketten egy évig viselhetik a kitüntető címet.

Kormos Tamás
Délmagyarország Online, 2004. június 16.