Teljesen megújul a szőregi Hősök terének Makai út felőli szakasza. A terv részleteit lakossági fórumon ismertették a Tömörkény István Művelődési Házban.

Szőreg legforgalmasabb része a Hősök tere és környéke, hiszen itt fordulhatnak Újszentiván fél az autósok, vagy folytathatják útjukat Makó felé. A körforgalom lelassítja az autókat, ugyanakkor a Gazdabolt melletti park oldalában van egy távolsági buszmegálló, és itt halad Deszk felé a kerékpárút is. Ebben háromszög alakú parkos részben képzelték el már 2011-ben is azt a rózsakertet, amely emlékeztetne minden arra járót, hogy Szőreg legfontosabb terméke a rózsatő. Avramov Andrásnak jutott eszébe a nyolc éves terv, amiből annak idején nem lett semmi. A Szőregi Rózsaünnepek szervezésében aktívan szerepet játszó Avramov András azzal a javaslattal állt elő most, hogy a tér egyik végében alakítsák ki egy két részre osztható rózsakertet, ami jó alkalom lenne a teljes terület rendezésére is.

Berkesi Ottó, Szőreg egyéni önkormányzati képviselője felkarolta az ötletet, és elkészült az a koncepció, amely szerint a rózsakert egyik részére a városrészben termesztett rózsatöveket, a másikba olyan ADR minősítésű rózsafajtákat telepítenének, amelyek a legújabb nemesítésekből adnának ízelítőt. Ez utóbbiak rendkívül ellenállók a kártevőkkel, a betegségekkel szemben, ugyanakkor gyönyörű virágokat hoznak. Godzsák Zoltánné, helyi rózsatő-termesztő Mark Gergely rózsanemesítő fajtáit ajánlotta a helyi fajtákat bemutató részre. Stílszerűen az Aradi 13, Szőreg, Táncsics Mihály és Bem apó nevű rózsákat telepítik majd ide.

A lakossági fórumon Priskin Zoltán tervező mutatta be az elképzeléseket. A fákkal beültetett részt rendezik, ide nem lehet rózsákat telepíteni, hiszen nem kapnának elég fényt a virágok. A tér végében alakítanák ki az ágyásokat, ahová rózsalugas is kerülne. Jelenleg egy falon öt emléktábla található itt, amelyeket most külön helyeznének el, így a megemlékezések, koszorúzások is sokkal jobban megoldhatók lesznek a területen. Az itt található feszületet is áthelyeznék, de maradna ugyanúgy a parkban. Új padokat helyeznének ki, a pihenő részek mellett pedig megújulna a sétány is. Továbbra is jól megközelíthető lenne a buszmegálló, a kerékpárutat viszont jobban elkülönítenék a tértől.

Vajda Ágnes tájépítészmérnök részletesen ismertette a területre szánt növények funkcióit. Azt szeretnék, hogy minden ide ültetett rózsafajtához táblákat helyezzenek majd el, melyek leírják azok történetét és tulajdonságait. A munkálatok az idei rózsaünnepig biztosan nem kezdődnek meg, hiszen a Hősök tere a rendezvény egyik központi helyszíne, viszont utána megindulhatnak a munkálatok. A tervek szerint idén októberben adják át a teljesen megújított Hősök terét a szőregieknek.

szeged.hu

szoreg.hu képtár