Sok ezren voltak kíváncsiak a tizenhatodik alkalommal megrendezett szőregi rózsaünnep leglátványosabb eseményére, a karneváli felvonulásra szombat este.

A menet élén haladó autón egy magyar címert ábrázoló, több ezer rózsából készült virágszobor volt. Ezen kívül a rózsakertészek és más szőregiek elkészítették virágokból a Szent Koronát, az országalmát és a jogart is.

A felvonulók között voltak a rózsakertészek képviselői, a környező – szintén a rózsatermesztéséről híres – települések vezetői. A menet gerincét a feldíszített hintók, lovaskocsik, homokfutók adták, de a járművek között felbukkant katonai csapatszállító, londoni taxi, számos veterán autó, egy triciklin és egy tandemen pedig néhány Elvis-hasonmás is.

A menet résztvevői sok ezer szál rózsát osztottak szét a nézőknek, s talán még több rózsa szirmát szórták szét a csaknem egyórás látványosság idején. A Szegedhez tartozó településrész központjának, a felvonulás hat kilométeres útvonalának feldíszítéséhez és a felvonuláson részt vevő fogatok feldíszítéséhez százezernyi szál rózsát használtak fel, ezeket a környék rózsakertészei ajánlották fel a fesztiválra.

A vasárnapig tartó rendezvényen a többi között fajtabemutató, virágvásár, koncertek, gyermekprogramok várják az érdeklődőket. Idén, első ízben hungarikumfalu is nyílik Szőregen, ahol a rózsatermesztés mellett az érdeklődők egyebek mellett a szegedi paprikával, a papuccsal és a makói hagymával ismerkedhetnek meg.

A háromnapos rózsaünnep a Tisza-Maros-szög településeinek közös nagy rendezvénye. A két folyó közötti öntéstalaj kimondottan kedvező a rózsakertészkedéshez, ezért a magyarországi termesztés 90 százaléka ebből a térségből származik, a rózsatövek többsége külföldön talál vevőre.

Szőregen és környékén csaknem száz hektáron termesztenek rózsát, s ez a munka mintegy 250 családnak jelent megélhetést.

MTI / magyarhirlap.hu

Kapcsolódó anyagok

Borítókép: Rózsás Elvis. Fotó: rozsaunnep.hu