Ötödik alkalommal rendeznek Szőregen rózsafesztivált. Június 20-a és 22-e között számos műsor, bemutató várja az érdeklődőket. Most már új helyszínre, a nemrég felújított szabadidőparkba is szerveztek programokat.

Szőregen a XIX. század második fele óta foglalkoznak rózsával. Napjainkban már Magyarországon termelt rózsatövek kilencven százalékát itt nevelik. Emiatt immáron ötödik éve rendeznek fesztivált a remények szerint hamarosan hungaricummá váló szőregi rózsának.

A termelőket és elsősorban az érdeklődőket június 20-a és 22-e között várják Szőregen. A rendezvény fővédnöke Szili Katalin, az országgyűlés elnöke, házigazda Újhelyi István szocialista országgyűlési képviselő, védnökök Botka László szegedi polgármester, valamint Szanyi Tibor államtitkár, Schmidt Gábor egyetemi tanár és Iványi Aurél Szőreg önkormányzati képviselője.

Pénteken szakmai napot rendeznek a Kossuth Lajos Általános Iskolában, amelyen számos előadást hallgathatnak meg a résztvevők. Többek között szó lesz a rózsanemesítésről, a virág európai helyzetéről és a környékbéli gazdák földjeit is meg lehet nézni. Este 8 órától pedig a nemrég felújított szabadidőparkban hajnalig zenélnek és folyik a sör.

Szombaton Szőreg utcáin rózsával díszített lovas kocsik, traktorok vonulnak fel, valamint megnyitják az ország első rózsamúzeumát. A szabadtéri színpadon egymást váltják a fellépők. Az est sztárvendégei Lagzi Lajcsi és barátai. A szombatot tűzijáték és utcabál zárja.

Az utolsó napon, vasárnap rózsaünnepi szentmisét tartanak. A szabadidőparkban a családok közösen főzhetik meg az ebédjüket. Kísérőrendezvényként Szegeden, a Mediterrán Teraszon Boban Markovic-koncert kezdődik este fél kilenckor.

Délmagyarország, 2003. június 18.