Huszonegy éve gondozza Simon Géza az Algyői úti Shell benzinkút rózsáit. – Abban az évben kerültem ide. Szőregi vagyok, az egyik szomszédom épp rózsát ültetett, jó szívvel adta ezt a tíz holland tövet. Én meg elhoztam ide, elültettem – mondja a mosókezelő.

Amikor van egy kis ideje, Géza fogja a metszőollót, és megy a virágaihoz. Fotó: Karnok Csaba, delmagyar.hu

Amikor van egy kis ideje, Géza fogja a metszőollót, és megy a virágaihoz. Fotó: Karnok Csaba, delmagyar.hu

1970 óta dolgozik a Shellnél, a Szabadkai úti töltőállomáson kezdett. Azelőtt volt rövid ideig kertészetben, és a szőregi ismerősöktől is látta, hogyan kell a virágoknak gondját viselni. Így a rózsák mindent megkapnak, amire szükségük van.

– Néhány éve mínusz huszonkét fokos hideg volt: elfagytak, megfeketedtek, nagyon aggódtunk értük. Vissza kellett vágni mindegyiket, de szerencsére megújultak.

A virágoskertet szeretik a kollégák is, és sok autósnak, biciklisnek föltűnik. Gyakran előfordul, hogy kérnek egy-egy szálat, ez különösen iskolai ballagás idején jellemző. Géza ilyenkor megy a metszőollóért, és levágja a kiválasztott virágot. Nem sajnálja, hiszen előbb-utóbb úgyis elnyílik mindegyik. Keviczky Attila, a Shell régióvezetője úgy tartja, ez Magyarország legszebben parkosított töltőállomása. Minden évben változtatnak valamit a környezeten. Amikor megépült mellettük a bicikliút, és kiderült, milyen sokan járnak erre, kivilágított kerékpáros-megállóhelyet alakítottak ki, asztallal, padokkal, tetővel és a szereléshez szükséges szerszámokkal.

Bakos András, delmagyar.hu

Borítókép: Amikor van egy kis ideje, Géza fogja a metszőollót, és megy a virágaihoz. Fotó: Karnok Csaba, delmagyar.hu