A szőregi rózsaföldek közelébe öntik a Holt-Marosból kitermelt iszapot. A kertészek a talajba szivárgó, szerintük káros anyagoktól, valamint a teherautók által kavart hatalmas portól féltik növényeiket.

A munka engedéllyel történik, a város által kijelölt és bevizsgált lerakóhelyre szállítják az egyébként az Atiköfe által veszélytelennek minősített iszapot.

Megélhetési forrásukat érzik veszélyben a szőregi rózsakertészek a földjeik mellé a Holt-Marosból odahordott iszap miatt. A szomszédos, magántulajdonban lévő egykori bányagödörbe borítják a teherautók a rengeteg iszapot.

– Nemrég megkerestek a kertészek, hogy segítsek nekik, mivel féltik virágjaikat az esetleges káros anyagoktól és a teherautók által felvert óriási portól – mondta el az önkormányzati képviselője, aki szerint nem lehet tudni, mi az iszap összetétele. A Holt-Marosból hozott, különböző hulladékkal teli fekete masszában bármi lehet. Az engedélyt még 1999-ben kapta meg a cég.

Kihívták a környezetvédőket, ők azt javasolták a termelőknek, hogy jelentsék fel a szállítót. – Ennek semmi értelme, hiszen a kártyában sem lehet már visszavenni az asztalra dobott lapot, vagyis az iszapot már négy éve hordják kisebb-nagyobb megszakításokkal – mondat keserűen az egyik kertész. Tóth Istvánnak 7 hektáros földje pont szemben van a bányagödörrel. Szerinte nem az iszap, hanem a por a nagyobb probléma. A fiatal tövek igen érzékenyek a porra, lehet, hogy meg sem maradnak.

– Az idén április 10-étől hordjuk az iszapot a szőregi bányagödörbe. Semmilyen káros anyagot nem tartalmaz, az Atiköfe bevizsgálta és az engedélyükkel végezzük a munkánkat – tájékoztatta lapunkat Mészáros István, a Szeviép Szerkezet- és Vízépítő Rt. üzemvezetője. Az iszapot vízzáró agyagrétegre öntik, így a talajba semmi sem szivároghat be. A por ellen is tesznek, naponta locsolják a bekötőutat. A szállítás közben lehullott törmeléket pedig feltakarítják. A munka végeztével 30 centiméter földréteg kerül az iszapra, az útban keletkezett kárt megpróbálják kijavítani.

– A Holt-Maros rehabilitációja Szeged egyik legfontosabb beruházása. Gyors lebonyolítását mindenben segíteni kell, de ez nem sértheti mások érdekeit – mondta Újhelyi István helyi országgyűlési képviselő. A Tisza–Maros Szög földje adja az ország rózsaállományának nyolcvan százalékát. Ezért minden eszközzel védeni kell a szőregi rózsát, amit hamarosan hungaricummá nyilvánítanak. Ráadásul az itteni föld különleges adottságú és a legkisebb káros anyag is tönkreteheti a termést.

Kormos Tamás
Délmagyarország, 2003. május 12.