Több ezer fajta rózsát láthatnak az érdeklődők – és akik meg tudják különböztetni egyiket a másiktól – a pénteken kezdődött XII. Szőregi Rózsaünnep három napja során.

Valamivel több mint egy évtized alatt nőtte ki magát ez a rendezvény, amely annak idején egy félnapos helyi programként indult a művelődési ház udvarán. Mára külföldről és az ország különböző pontjairól érkeznek a háromnapos programsorozatra, naponta 6–8 ezren.

Az idei ünnep egyik központi eleme ismét a felvonulás lesz: 33 rózsával díszített jármű – köztük kiskamion és tandemkerékpár is – gurul végig ma délután fél 6-tól az utcákon. Este 9-től pedig Bródy János ad koncertet. A szervezők szerették volna, hogy a rendezvényből a gyerekek se maradjanak ki, ezért tavaly csipkerózsa-hercegnőket „avattak”. Ebben az évben pedig már a kisfiúk is kapnak szerepet: ők rózsahercegekként vehetnek részt az ünnepségen.

Idén 13 hercegnője és 4 hercege lesz a szőregi rózsafesztiválnak, közülük a legfiatalabb 3 éves, a legidősebb pedig 9. A megtisztelő címet bárki megkaphatta, aki jelentkezett, ráadásul tehetségüket is megcsillanthatták péntek délután a fesztivál színpadán. A lányok rózsakoronát, a fiúk fakardot kaptak, és a lehetőséget, hogy a mai felvonuláson egy külön kocsiról szórják a rózsaszirmokat az érdeklődők közé.

Timár Kriszta, delmagyar.hu