Spirális alakú rózsautat alakítanak ki Újszegeden, a Gregor-iskola szomszédságában lévő víztorony szomszédságában. A csiga alakú útvonalat a méltán híres szőregi rózsa szegélyezi majd.

Spirális rózsaút kiépítésébe kezdtek bele az újszegedi víztoronynál. Az ötlet a 19. választókerület Fidesz-KDNP és a L.É.T. által támogatott önkormányzati képviselőjelöltje, Pocsai Blanka fejében született meg, aki képviselői alapjából finanszírozta a tér felújítását. A tér közepén padokkal egy pihenőrészt építenek ki, melyhez csiga vonalban haladva juthatunk el – utunkat a virágok királynőjének nemes képviselői szegélyezik majd. “Körülbelül 470 négyzetméteren alakítjuk majd ki a kertet, ahol csiga vonalban lehet majd besétálni a középső padokig. A csigavonal mentén levendulával szegélyezett rózsacikkelyek lesznek majd” – mesélte a tervekről Gergely Éva, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. közterület-fenntartási vezetője. Hozzátette: a rózsák telepítésével Pocsai Blanka képviselő Szőreg büszkeségét szerette volna az újszegediek elé tárni, hiszen a térre telepített virágok mindegyike helyi termelőktől származik majd. A későbbiekben táblákat is kihelyeznek, melyeken a növények fajtáiról is hasznos olvasnivalót találnak az arra sétálók.

A munkálatok csütörtökön talajelőkészítéssel kezdődtek meg, melynek során negyven centi mélyen kiemelték a földet, hogy azt a rózsának is kedvező, gyommentes termőfölddel helyettesítsék. Hétfőn az utakat is kijelölik majd, október közepére pedig a helyi termelők rózsáival díszítik fel azt. Várhatóan október közepétől tehetjük meg első sétánkat a “rózsacsigában”.

Illés Attila, szegedma.hu

Borítókép: Fotó: Gémes Sándor / szegedma.hu