A szúnyogok miatt elviselhetetlen a helyzet Szeged több pontján, kedd este már felszálltak az irtógépek. A biológiai védekezés folytatódik, a belvizes terülteken, a Tisza árterében újabb és újabb szúnyogpopulációk fejlődnek.

Különös táncot járnak esténként az újszegediek: séta közben vállukat, lábukat csapkodják, igaz, nem jókedvükből, hanem a napok óta tartó szúnyoginvázió miatt. A hirtelen jött meleg, a belvizes szántók és a megáradt Tisza együttesen okozza az elmúlt évek legdurvább szúnyoghelyzetét.

– Élvezhetetlen a séta – mondta a 19 hónapos kislányával sétáló Zsolt, amikor a liget egyik oldalsétányán megszólítottuk. Alig kezdtünk beszélgetni, pillanatok alatt elleptek bennünket a szúnyogok. Egy perc alatt 30 csípést számoltunk össze – igaz, csak képzeletben, mert az első tíz után feladtuk a harcot, és odébbálltunk.

– Eperkét is szeretik a szúnyogok, igyekeznünk kell – búcsúzott a férfi. – Úgy volt, hogy focizunk, de lehetetlen kint maradni – panaszkodott a három kisgyermekével és feleségével együtt sétáló Gábor.

– Szeged környékén több tíz hektáron, füves, rothadó belvizes legelőkőn is fejlődik a következő szúnyogpopuláció. Ha kikelnek, a városba repülnek és csípnek – mondta Szepesszentgyörgyi Ádám entomológus – azaz a hatlábúakkal foglalkozó tudós. – Az ártéri szúnyogokra nem számítottunk, olyan lárvák is kikeltek, amelyeket évekkel ezelőtt raktak le a vérszívók – tudtuk meg Makrai Lászlótól. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgató elárulta, a Tiszában szinte lehetetlen a biológiai irtás, az ártéri kuvikokat pedig nem lehet megközelíteni. – 10 fokos víz is elég a szúnyog fejlődéséhez, ha melegszik a víz, gyorsul a fejlődés – mondta a biológus cégvezető. – Több mint 100 vízfelületet monitorozunk, lárvastádiumban próbáljuk a csípőszúnyogokat biológiai úton elpusztítani. Folyamatos a csípésszámlálás, tapasztalataink szerint Szőreg, Újszeged és Gyálarét a legfertőzöttebb, idén Tápé is csatlakozott. Sok a szúnyog a Tisza és a Holt-Maros mentén – erősítette meg Makrai László.

A szúnyoginvázió miatt kedden bevetették a légi irtást is. – A ligetben platós géppel vagy háti permetezővel tudunk csak irtani. A múlt héten 20 perc alatt mindössze 3 csípést mértünk – fogalmazott az ügyvezető igazgató. Hozzátette: egy utca lefertőzéséhez elég egyetlen kerti tó is. Makrai László azt javasolja, a kertitó-tulajdonosok használják a környezetgazdálkodási kft. ügyfélszolgálatán térítésmentesen beszerezhető biológiai szúnyogirtó szert, amivel nemcsak saját, hanem szomszédjaik életét is szúnyogmentesebbé tehetik.

Segesvári Csaba, delmagyar.hu