Megjelent az önkormányzat hirdetménye, így Tápé, Szőreg, Kiskundorozsma és Gyálarét lakosai hamarosan javaslatokat tehetnek a településrészi önkormányzat tagjaira. A szentmihályiak a baloldali többség döntése értelmében azonban nem alakíthatnak részönkormányzatot ebben a ciklusban.

A baloldali közgyűlési többség által elfogadott új SZMSZ értelmében változik a településrészi önkormányzatok tagjainak kiválasztása. Míg korábban falugyűlésszerű összejövetelen tartották a részönkormányzati választásokat, és az lett a testület tagja, akit a legtöbben támogattak és vállalta a tagságot, most javaslatokat tehetnek a lakosok, és egy személyben Botka László MSZP-s városvezető dönt. Azonban nemcsak ez az újdonság az előző ciklushoz képest, hanem az is, hogy már nem öt, hanem csak négy városrészben hoznak létre a részönkormányzatot.

Mint ismeretes, a novemberi közgyűlésen vonták vissza Szentmihály részönkormányzatiságát. Az MSZP-s Lauer István javaslatát Botka befogadta, a baloldali képviselők pedig egyöntetűen támogatták azt. Ennek értelmében négy településrészen – Kiskundorozsmán, Tápén, Szőregen és Gyálaréten – alakulhat meg részönkormányzat, Szentmihályon nem. A városrész sajátos választ adott közgyűlési többségnek: úgynevezett részönkormányzó testületet választottak január 19-én.

 

Január végén, illetve február elején lehet leadni az ajánlásokat

A Tápén, Szőregen, Kiskundorozsmán és Gyálaréten élők az újonnan elfogadott SZMSZ szerint javaslatot tehetnek arra, hogy ki legyen a tagja a településrészi önkormányzatnak. A hirdetményben az szerepel, hogy az érintett városrészekben pénteken délután és szombaton délelőtt három-három órát jelöltek ki arra, hogy leadják a lakosok az ajánlásokat a polgármesteri hivatal helyben lévő ügyfélszolgálati irodáján, Gyálarét esetében pedig az óvodát kell felkeresniük a lakosoknak. Tápén és Szőregen január két utolsó napján, míg Dorozsmán és Gyálaréten február 6-án és 7-én lehet ajánlásokat leadni. A novemberi közgyűlésen az ellenzék azt is kifogásolta, hogy a részönkormányzat tagjait nem az alapján választják majd ki, hogy kit mennyien támogattak, akár olyan lakos is lehet részönkormányzati tag, akit egyetlen polgár javasolt.

„Fontos, hogy minél több dorozsmai tegyen javaslatot, bár ez a választás nem a demokrácia ünnepe lesz, hiszen a polgármester fogja kiválasztani a tagokat” – nyilatkozta portálunknak Kiskundorozsma Fidesz-L.É.T.-es önkormányzati képviselője, Mihálffy Béla. Emlékeztetett, Botka László azt ígérte, hogy egyeztetni fog az adott városrészek önkormányzati képviselőivel a településrészi önkormányzatok tagjairól, de összességében nem érti, miért kellett megváltoztatni az eddig jól működő, egyszerű rendszert.

A Fidesz-L.É.T.-es politikus elmondta, eddig a jelölőgyűléseken a jelölt egyből el tudta fogadni a felkérést, most viszont nem tisztázott, hogy ez miként fog megtörténni. Mivel az SZMSZ azt tartalmazza, hogy akkor válik valaki jelöltté, ha elfogadja a jelölést, értesíteni kell azokat a személyeket, akiket a lakosok javasolnak. „Mindenkinek levelet fognak írni, akit javasolnak, vagy éppen felhívják telefonon? Sehol sem szerepel, hogy ez miként fog zajlani. Szerintem fejetlenség lesz, de a közgyűlési többség ezt fogadta el” – vetette fel Mihálffy. Hangsúlyozta, az a legfontosabb, hogy legyen részönkormányzata Kiskundorozsmának, s arra buzdít mindet helybélit, hogy február 6-án vagy 7-én tegyen javaslatot arra, hogy ki legyen a testület tagja.

Varga Anna, szegedma.hu

Borítókép: Szentmihályi részönkormányzó testület választása. Fotó: Gémes Sándor / szegedma.hu