Szeged a kilencedik kedvenc úti cél

A halászlé Tisza-parti napjaival véget értek a nyári fesztiválok Szegeden. Az általunk készített, nem hivatalos mérleg szerint egyre többeket vonz a sokféle rendezvény Dél-Alföld központjába.

A halászlé Tisza-parti napjaival véget értek a nyári fesztiválok Szegeden. Az általunk készített, nem hivatalos mérleg szerint egyre többeket vonz a sokféle rendezvény Dél-Alföld központjába. Ha összeadjuk a látogatók számát, azt mondhatjuk, több százezres közönség vett részt a kisebb-nagyobb gasztronómiai, kulturális, szórakoztató és sporteseményen.

Borfesztivál, hídi vásár

Hagyományosan borral nyitott a szegedi fesztiválnyár, a tizenharmadik borünneppel, május 15-én. A város napi rendezvényekkel és a hídi vásárral összefonódott programsorozatra naponta ezrek zarándokoltak ki a Széchenyi térre. A borfesztivál történetének legnagyobb szabású, hatnapos ünnepe kerekedett – öt helyszínen kétszáz rendezvénnyel. A huszonkét borvidék száz neves borásza ugyancsak rekordrésztvevőnek számít. A turisták a tavalyi dupláját, ötezer vendégéjszakát töltöttek a városban, százötvenmillió forintos turisztikai tőkét hoztak.

Sörfesztivál

Június közepén újabb gasztronómiai élvezet következett: ötnapos sörfesztivált rendeztek az Etelka sori sportpályán. A tizenötödik fesztiválon száz program, az 1200 négyzetméternyi sátorban pedig százötven vendéglátó 23-féle csapolt itallal kedveskedett a naponta kilátogató tizenötezer sörbarátnak.

Boszorkányfesztivál

Még le sem bontották a felsővárosi sátrakat, az ötnapos Széchenyi téri fesztiválon ezúttal első ízben a szegedi boszorkányok mutatták meg magukat és varázstudományukat.

Városházi esték

Június vége kulturális csemegével telt, a városháza udvarát negyedik alkalommal töltötte meg kétszázhúsz néző. Négy színházi estén tapsolt a közönség bűnügyi komédiának és kabarénak. A párhuzamosan zajló nemzetközi néptáncfesztiválon a Szeged Táncegyüttes – idén először Péccsel és Temesvárral együttműködve a három helyszínen – három hét alatt húsz együttes nyolcszáz táncosát mozgatta meg.

Szőregi rózsaünnep

A nyár első hónapját a kilencedik szőregi rózsaünnep búcsúztatta. Három napon keresztül háromszázezer szál rózsában gyönyörködhetett a nagyérdemű.

Szegedi Szabadtéri Játékok

A július a szabadtéri játékok kilenc telt házas zenés darabját hozta, a Madách Színház Macskák musicaljével és az Eszenyi Enikő rendezte Marica grófnővel. Augusztusban újabb telt házakkal jött a török táncshow, majd hasonló sikerrel a Rudolf és az államalapítás ünnepén a fesztivált záró Bánk bán. A Dóm téri színház minden rekordot megdöntve – az ajándékkoncertet is beleszámítva – tizennyolc estén 70 ezer nézőt szórakoztatott. Ez 300 millió forintos rekordbevételt hozott. Kísérőrendezvénye az Aradi vértanúk téri Tér-Film-Zene fesztivál volt, ahol óriáskivetítővel ingyen mozizhatott a közönség.

Szegedi várjátékok

A szabadtérivel egy időben várta a gyerek- és felnőtt közönséget az ötödik szegedi várjátékok. A háromhetes rendezvénysorozat – Moliére és Darvasi László színdarabját, valamint Szakcsi Lakatos Béla dzsesszkoncertjét is ideértve – harminckét előadással örvendeztette meg a várlátogatókat.

Martin György- néptáncfesztivál

Ötödször randevúztak a Tisza partján a Martin György-néptáncfesztivál fellépői, tizenhetedik alkalommal pedig a Thealter International, a szabad színházak nemzetközi találkozójának résztvevői.

Huszár- és hagyományőrző találkozó

Augusztusban a nemzetközi huszár- és hagyományőrző találkozó után ismét gasztronómiai élményekben részesültünk.

Grillfesztivál

Tápén a tarhonyát ünnepelték, az újszegedi ligetben tartották a grillfesztivált. Hat napon át húsz vendéglátós sütötte a pecsenyét.

Szegedi Ifjúsági Napok

Idén rekordokat döntött a fiatalok nyárzáró bulija, a Szegedi Ifjúsági Napok. Először pozitív a mérleg, a rendezők egy-két milliós nyereséget könyvelhetnek el. Csúcs a 45 ezres látogatószám, tíz helyszín között oszlott meg a figyelem, kétszáz fellépő volt.

Tiszai halfesztivál

A szegedi fesztiválnyarat a mögöttünk maradt hét végén a
négynapos nemzetközi tiszai halfesztivál zárta. Körülbelül 180- 200 ezer ember fordult meg a rakparton, a Partfürdőn, a halászcsárdákban. A szabadtéri főzőhelyeken 75 ezer halétel fogyott.

Vendégváró város

A belföldi turisztikai adatok azt mutatják: Szeged a 9. legkedveltebb magyar város 213 ezer vendégéjszakával. Több a külföldi turista; tavaly óta 13 százalékkal többen érkeztek Szegedre és közel egyharmadával töltöttek több éjszakát a városban.

Dombai Tünde
Délmagyarország Online, 2007. szeptember 3.