Szőregen 700 év után újra szabadtéri szentmisét tartottak a romtemplomnál.

A szentmise helyszínéről, mely dombon egykor apátsági templom állt, már a 12. században említette okirat. A dombot évezredek óta lakta népesség, akik Szent Fülöp tiszteletére templomot állítottak, mely bizánci szertartású bazilita rendé lehetett. Az 1054-es egyházszakadást követően római rítusú bencés apátság lett. A templom a faluval együtt a török megszállás idején pusztult el.

Megmaradt romjait és a környéket a szőregi részönkormányzat 2000-ben felújította. A városrész önkormányzati képviselője által elindított program keretében rendszeresen, tavasszal és ősszel társadalmi munkával próbálják még szebbé tenni a környéket a lelkes szőregiek. Rózsavölgyi József elmondta, ilyenkor megmozdul szinte az egész falu: az általános iskola pedagógusai, a művelődési ház dolgozói, a helyi gazdakör tagjai és az önkéntes falubeliek mind részt vesznek a munkában.

A szabadtéri szentmise régóta vágya volt már a szőregieknek, és idén május 25-én végre megvalósulhatott. A kezdeményező, Bánáti György, a szőregi részönkormányzat tagja volt. A misén megkereszteltek egy kislányt és egy kisfiút, mely ceremónia tovább emelte a megemlékezés fényét. Végül szeretetvendégség keretében töltötték el a délelőttöt a nagy számban megjelent hívek.

Rózsavölgyi József kiemelte: nagyon örülnének, ha a kültéri szentmise hagyománnyá válna Szőregen, és terveik szerint minden évben megrendeznék. Köszönetét fejezte ki továbbá Gruber László plébánosnak a szentmise celebrálásért, az egyházközség vezetőinek a szervezésért, Bánáti Györgynek a kezdeményezésért, illetve Ágó Ritának, a művelődési ház igazgatónőjének és minden kedves jelenlévőnek a részvételért.

szegedma.hu

Borítókép: Fotó: szegedma.hu