Két hét alatt több bosszúság érte a Szőregi út 47. lakóját, Filáry Jenőt, mint az egész élete alatt. A nyugdíjas férfi házának közelében benzinkutat építenek, most hidraulikus kalapáccsal acéllemezeket vernek a talajba az ablakától néhány méterre.

Szádolás – ideiglenes támfalépítés – zajlik a Szőregi úton, az első körforgalomtól nem messze, ahol benzinkutat építenek. Az acélból készült, hosszú lemezeket hidraulikus kalapáccsal verik a talajba. A munka hatalmas zajjal jár: a munkagép zúgása mellett a kalapácsolás ritmikus zaja tölti meg a környéket.

Mint megírtuk, három kútoszlop, egy gyorstöltő és shop kap helyet a 2016 végéig elkészülő kúton. Az építkezés kezdetekor, két héttel ezelőtt a szervizút zsákutca lett, a lakók kényelmesebb és biztonságosabb lejárója és a buszmegállóhoz vezető lépcső megszűnt, augusztusban pedig két hétre fél sávot lezárnak a rendkívül forgalmas főúton.

Hogy a házak lakói bejussanak az ingatlanjukba, és el legyenek kerítve a munkaterülettől, ideiglenes kerítést húztak fel nekik, azon belül közlekednek.

– Negyvennel húznak el az ablakom alatt a motorosok. A múltkor kitettem egy létrát, mire leteremtettek, hogy ez közterület, kérjek engedélyt az önkormányzattól. Ez tűrhetetlen. Kérjek engedélyt az önkormányzattól, ha meg akarom pucolni a saját ablakomat? – kérdezte felháborodottan Filáry Jenő, a Szőregi út 47. szám alatti ház tulajdonosa. Házától néhány méterre veri a munkagép a fémlemezeket a földbe.

– Reggel héttől délután négyig folyamatosan dolgoznak. A zaj miatt ablakot nem tudunk nyitni, minden tiszta por – mutatta. A nyugdíjas férfi lefilmezte, ahogy a rezgéstől a konyhaasztalon lévő pohárban lötyög a víz. Ha kocsival akar menni valahová, már hajnalban kiáll, mielőtt elkezdenek dolgozni a munkagépek.

A kerékpárosok alig férnek el a keskeny járdán. A legtöbben le sem szállnak, pedig úgy kevésbé lenne balesetveszélyes. Amíg beszélgettünk, majdnem összeütközött egy kismotoros a szemből hirtelen előbukkanó biciklissel.

Filáry Jenő búcsúzóul keserűen mosolyogva csak annyit mondott: minden rosszban van valami jó. Most már nem tudják a buszmegállóból ledobálni a házuk elé a szemetet.

Arany T. János, delmagyar.hu

Borítókép: Fotó: Karnok Csaba, delmagyar.hu