Koraszülött babákon segítenek azok a horgolt polipok, amelyeket egy szegedi nő is készít önkéntesként. A picik belekapaszkodhatnak a polipok apró lábacskáiba, amelyek a köldökzsinórra emlékeztetik őket, és nem a fontos csöveket húzzák ki. Szegedre is hamarosan kerülhet a horgolt játékokból.

Tizenkét, fonalból horgolt, vatelinnel töltött polipot küld a napokban Budapestre a szegedi Nagyné Szunyogh Tünde. A 23 éves nő polipjait koraszülött babák inkubátoraiba teszik majd be.

– Nagy örömömre elfogadták a felajánlásomat, mert korábban megkerestem a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálatot, hogy szívesen horgolnék polipokat a Csongrád megyei koraszülötteknek, de udvariasan elutasítottak. Pedig elsősorban Csongrád megyei koraszülötteknek szerettem volna segíteni – mondta Tünde, aki most gyermekápolónak tanul.

Szunyogh Tünde polip figurákat horgol inkubátorba kezelt csecsemők számára az Ezüstfa utcában. Fotó: Karnok Csaba, delmagyar.hu

Szunyogh Tünde polip figurákat horgol inkubátorba kezelt csecsemők számára az Ezüstfa utcában. Fotó: Karnok Csaba, delmagyar.hu

– Már hallottam a polipokról, és a mentés idejére mi is szívesen betennénk egyet a koraszülött inkubátorába, de a mentés rövid ideig tart, és ennek hosszabb távon van haszna. Valószínűleg ezért utasíthattuk el korábban a felajánlást – mondta Pintér Sándor, a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A polipokat a Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület (KORE) gyűjti. Földvári Nagy Zsuzsanna elnök lapunknak azt mondta, jó a kapcsolatuk a szegedi gyermekklinikával, ezért mielőbb informálják őket erről a lehetőségről.

Az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika Koraszülött és Újszülött Intenzív Osztályán információnk szerint szívesen fogadnak bármilyen ajándékot önkéntesektől, egy magáncég korábban már ajánlott is fel polipszerű, kis, csápos, puha játékokat, amiket be is tettek az inkubátorokba. A KORE-val egyelőre nincs kapcsolatuk a polipok kapcsán, de ha valaki kifejezetten a szegedi koraszülötteknek szeretne készíteni ilyen ajándékokat, az személyesen jelentkezhet ötletével a gyermekklinikán.

A játék Földvári Nagy Zsuzsanna elmondása szerint fogyóeszköz, hiszen a koraszülött kisbabák hazamenetelükkor magukkal vihetik horgolt barátaikat.

– Rengeteg kérelem fut be már most is értük az egyesületünkhöz, amely a fővárosból koordinálja és elégíti ki az igényeket. Éppen ezért időközönként poliphorgoló tanfolyamot is hirdetünk önkéntes segítőinknek, akik néhány óra alatt el tudják sajátítani a polipkészítés technikáját – mondta az elnök.

A polipokat először Dániában adták az inkubátorokban fekvő babáknak. Céljuk nem csak az, hogy a szülőknek meg nyugtatóbbá tegye a látványt a sok cső és érzékelő mellett. A picik belekapaszkodhatnak az apró lábacskákba, amely emlékezteti őket a köldökzsinórra. Ösztönösen markolják meg, így növekszik biztonságérzetük, ráadásul nem a fontos csöveket húzkodják ki.

A polipok csak pamut- és akrilfonalakból készülhetnek. A fejrész nem lehet túl kicsi, nehogy a kicsik a szájukba vehessék, a lábak pedig nem lehetnek nyújtva 22 centinél hosszabbak, nehogy magára tekerje a baba.

K.G.G., delmagyar.hu

Borítókép: Nagyné Szunyogh Tünde később szülésznő szeretne lenni– egyelőre a babáknak horgol. Fotó: Karnok Csaba, delmagyar.hu