Szeged a legbiztonságosabb hazai nagyváros. Ebben jelentős szerepe van az itt működő polgárőröknek is. A tizenegy szervezet képviselői ma vehették át az önkormányzat támogatását. Idén húsz százalékkal magasabb összegből gazdálkodhatnak, mint tavaly.

Szegeden jelenleg tizenegy polgárőr szervezet működik, több mint négyszáz szegedi polgár vállalja azt, hogy társadalmi munkában szolgálja a közösséget és a szegedi közbiztonságot – mondta Botka László, azon az ünnepségen, ahol átadták a város idei támogatásáról szóló okleveleket a helyi polgárőr szervezeteknek.

– Jogosan lehetünk büszkék arra, hogy kiváló kapcsolatot alakítottunk ki az önkormányzat, a rendőrség és polgárőrség között. A város mindkét szervezet működéséhez támogatást nyújt. Az idén a szegedi költségvetés 50 millió forinttal segíti a rendőrséget abban, hogy a városi térfigyelő-kamerarendszert bővíthesse. Az idei költségvetésben pedig 22 millió forintot, a tavalyinál 20 százalékkal magasabb összeget különítettünk el a városban működő tizenegy polgárőrszervezet munkájának támogatására – mondta el a polgármester.

Botka László beszélt arról is, hogy néhány hete jelent meg a kormányzati statisztika, amelyben a 2018-as számok azt mutatják, hogy Szeged Magyarország legbiztonságosabb nagyvárosa, nálunk követték el a legkevesebb bűncselekményt. Szegeden ezer lakosra kevesebb, mint 5 bűncselekmény jutott tavaly. Ez az érték Kecskeméten több mint 7, Győrben pedig a szegedi duplája, közel tíz.
– Ebben mindenkinek – a rendőrségnek, a polgárőröknek és az önkormányzatnak is – benne van a közös munkája – emelte ki Botka László.

Hogy Szeged maradjon a legbiztonságosabb magyar nagyváros, az idén már 22 millió forintos városi támogatás segíti a helyi polgárőröket abban, hogy eredményesen védjék a szegedi közbiztonságot. Ma a városházán 18 millió forintról szóló támogatási szerződést adtak át, 4 millió forint pedig tartalékba került az évközben jelentkező igényekre. Az egyesületektől ugyanis több mint 23 millió forintos előzetes igény érkezett be az idei pályázatra.

– A működési költségünk nyolcvan százalékát fedezi az önkormányzat támogatása, az államtól csak a maradék húsz százalékot kapjuk – mondta elé Sándor János András, az Alsóvárosi Polgárőr Közhasznú Egyesület elnöke, aki ma több mint 2 millió forintról szóló oklevelet vehetett át a polgármestertől.

Az alsóvárosiak – nevükkel ellentétben – az egész városban teljesítenek szolgálatot. Tavaly harmincheten összesen 11 ezer 300 órát járőröztek, ebből több mint 2 ezer 700-at közösen a rendőrökkel. Többek között nekik is köszönhetjük, hogy évek óta nem történt komolyabb bűncselekmény többek között Alsóvároson sem.

A támogatott polgárőr egyesületek

  • Alsóvárosi Polgárőr Közhasznú Egyesület 2 millió 50 ezer forint
  • Szeged-Belvárosi, Móravárosi Polgárőr Közhasznú Egyesület 1 millió 750 ezer forint
  • Szeged-Gyálaréti Polgárőr Egyesület 1 millió 200 ezer forint
  • Kiskundorozsmai Önvédelmi Csoport Polgárőr Egyesület 1 millió 550 ezer forint
  • Makkosházi Polgárőr Egyesület 1 millió 550 ezer forint
  • Szentmihályi Polgárőr Egyesület 1 millió 200 ezer forint
  • Szőregi Polgárőr Egyesület 1 millió 875 ezer forint
  • Tápéi Polgárőr Egyesület 2 millió 50 ezer
  • Szeged Tarján Polgárőr Egyesület 1 millió 750 ezer forint
  • Újszegedi Polgárőr Egyesület 2 millió 50 ezer forint
  • Szegedi Vízimentő Szakszolgálat Kiemelkedően Közhasznú Szervezet 975 ezer forint

szeged.hu

Borítókép: Fotó: szeged.hu

A Szeged Televízió összefoglalója

https://www.facebook.com/SzegedTV/videos/1209150149259143/