A gazdasági miniszterhez intézett levélben tiltakozik a Mezőhegyes-Újszeged-vasútvonalon a személyszállítás tervezett szüneteltetése ellen Makó város szocialista és Csanádpalota község szabad demokrata polgármestere. Ezt a két településvezető kedden jelentette be makói sajtótájékoztatóján.

Buzás Péter, Makó és Kovács Sándor, Csanádpalota polgármestere szerint az érintett vonal valamikor a térség gazdasági vérkeringésének egyik legfontosabb eleme volt és a jövőben több okból is fontos szerepe lehet.

Ezek között említették, hogy Románia uniós csatlakozásával a szóban forgó pályaszakasz a Szeged-Arad közötti regionális vasútvonal részeként funkcionálhat. Emellett a vonal személy- és áruszállítási tengelye lehet egy Arad, Temesvár és Szeged által meghatározott fejlesztési zónának. Továbbá ez a szakasz, jelentős személy- és áruforgalmat generálva, oldaná a magyar vasúti hálózat centralizáltságát, ezzel gyorsítaná, és olcsóbbá tenné a szállítást, közvetlen tengeri összeköttetést teremtve.

A polgármesterek szerint a vonal revitalizációja magával vonná a szegedi vasúti híd újjáépítését is. A személyszállítás Szeged és Makó között egyfajta elővárosi forgalom lebonyolítását is szolgálhatná. Emellett felértékelődhet a vonal személyszállításban betöltött jövőbeli szerepe a térséget fémjelző nagy egyetemi központok közötti hallgatói migrációban, valamint az ipari zónák közötti napi munkavállalói utazásokban is.

A polgármesterek elmondták, arra a gazdasági és közlekedési minisztériumi tervre reagálnak, amely szerint az utazószám alapján országosan 64 vasútvonal fenntartása már nem indokolt.

A terv része az is, hogy a minisztérium felajánlja azt a lehetőséget, hogy 38 vasúti viszonylat térségi vasútvonallá váljon, azaz ezeket önkormányzati kézbe adná a tárca.
Ezt a tervet azonban Buzás Péter szerint át kell gondolni úgy, hogy az önkormányzatoknak és a kormánynak is megfeleljen.

Érthető a kormányzat álláspontja abban, hogy ráfizetésesek az említett szárnyvonalak, de az egyéni adottságokat figyelembe véve, más-más eredményre kell jutni – tette hozzá.

S. A./MTI – SzegediNapilap.hu