Az eltartási szerződés felbontását kéri az idős házaspár

A két évvel ezelőtt megkötött eltartási szerződés felbontását kéri a bíróságtól a szőregi Varga Györgyné. Az idős asszony azt állítja, hogy az eltartó nem gondoskodott róluk, sőt meglopta őket.

– A kálváriánk 2002 decemberében kezdődött. Akkor kötöttünk eltartási szerződést egy hódmezővásárhelyi asszonnyal – kezdett történetébe Varga Györgyné. Elmondta: az eltartójuk nem gondoskodott róluk, nem törődött velük, semmit nem vitt nekik, sőt még meg is lopta őket.
Két és fél évvel ezelőtt egy házaló asszony egy kisgyermekkel csengetett be a Szőregen élő Vargáékhoz. A hódmezővásárhelyi nő paplant, zoknit és papucsot árult.

– Bár mondtam a nőnek, hogy nem kérek semmit, a kisgyermeket marasztaltam, mert nekünk sajnos nem született gyermekünk – mesélte Erzsi néni. Vargáné és a házaló beszélgetni kezdtek. Az idős asszony elmondta, hogy beteg férje mellé elkélne a segítő kéz. A terveket tett követte, 2002. december 17-én aláírták az eltartási szerződést, amelyben a vásárhelyi nő vállalta, hogy gondoskodik Vargáékról, s haláluk után – az eltartásért cserébe – megkapja az idős házaspár házát.

Eddig a pontig mindketten hasonlóan emlékeznek a történtekre. Később azonban – legalábbis Erzsi néni szerint – az asszony nem törődött velük, nem segített sem a háztartásban, sem a beteg férj ápolásában, sőt több alkalommal meg is lopta őket. Kabátot, kesztyűt, készpénzt vitt el a házból.

Az eltartást vállaló vásárhelyi asszony – aki kérte nevének titokban tartását, tekintettel arra, hogy az ügy még a bíróság előtt van – viszont azt állította, hogy Erzsi néni nem mond igazat. Szerinte az idős asszony az összes szomszédjával haragban áll, mindenkivel veszekszik. Annak idején figyelmeztették is a szomszédok, hogy jól gondolja meg, mit vállal, ő azonban megkötötte a szerződést Vargáékkal.

Erzsi néni tavaly nyáron adta be a bírósághoz a kérelmét, hogy az eltartási szerződést bontsa fel a testület. Az ügyet hamarosan tárgyalja a szegedi bíróság.

Nyemcsok Éva
Délmagyarország Online, 2005. február 25.