A tanévkezdéssel egy időben megnyitotta kapuit a Szivárvány Autizmus Egyesület fenntartásában működő GEMMA. Egyelőre nyolc súlyosan fogyatékos fiatal számára kínál délelőttől délutánig hasznos és szakszerű időtöltést a szőregi intézmény.

Nem volt hiábavaló az a rengeteg munka, amelyet az utóbbi hónapokban végeztek az ügy felkarolói a szőregi szociális központ, fejlesztőiskola és fogyatékosok nappali intézményéért: szeptember elsején a GEMMA-ban is elindulhatott a tanév. Nyolc fiatalnak változott meg gyökeresen az élete azzal, hogy az intézmény megnyitotta kapuit, hiszen ők, akiket súlyos, halmozott fogyatékosságuk miatt más intézmények nem tudnak felvállalni, értő és szerető közegben tölthetik napjaikat.

– Bár a GEMMA fejlesztőiskola, alapvetően ugyanúgy működik, mint bármelyik másik oktatási intézmény. Naponta négy óránk van órarend szerint – mesélt a mindenna- pokról Kiss Zsuzsanna intézményvezető. Persze itt nem a hagyományos tantárgyakat tanulják a gyerekek: van mozgásnevelés, kézműves-foglalkozás és zeneterápia, néhány tankönyvből pedig elsajátíthatják az alsós szintű matematika alapjait is.

Talán ennél is fontosabb azonban az önálló életre nevelés: mivel az iskolában 23 éves korig gondoskodnak a fiatalokról, a nagyobbak háztartási ismeretek órán a gyakorlókonyhában ételeket is készítenek, de egyéb háztartási és kerti munkába is bekapcsolódhatnak. Ottjártunkkor például diót gyűjtöttek, és leveleket gereblyéztek az iskola udvarán.

– Ez egy olyan iskola, ahová mindenki szeret járni – mesélte Péntek Imréné csoportvezető. – Az egyik fiú például hétvégén azt reklamálta otthon, mi az, hogy most nem mehet a foglalkozásokra.

Idilli tehát az az állapot, amelybe ezek a súlyosan beteg gyerekek kerültek, az iskola helyzete azonban korántsem az. Az egyik betegszállító cég felajánlása nélkül, miszerint mindennap ingyen fuvarozza a GEMMA-sokat Szegedről Szőregre, majd haza, a tanév valószínűleg el sem kezdődhetett volna, hiszen a családok többségének még arra sincs pénze, hogy az ebédet kifizessék. Ezért az itt dolgozók most például azért kilincselnek, hogy ezt a pár adag ebédet valaki adományként felajánlja, és naponta kiszállítsa.

A pénzhiány azonban máshol is látszik. A GEMMA-ban a tervek szerint két 6 fős csoport lesz, 5-5 felnőttel – vagyis szinte minden gyerekre jut egy szakember. Csakhogy a normatív támogatás, amelyet kapnak, csupán négyórás munkájuk felének kifizetésére elég. Ráadásul nem is ennyit dolgoznak, hiszen itt délutánig maradhatnak a fiatalok. A fennmaradó időt így önkéntesként töltik az intézményben. És akkor még nem beszéltünk a rezsiről – fogalmuk sincs, miből tudják majd kifizetni.

2,5 millió forint kellene a bérekre

– Azt sem tudjuk egyelőre, működőképes és biztonságos-e a fűtési rendszer, átvizsgáltatni azonban nincs pénzünk – mondta az intézményvezető, aki úgy számolja, decemberig csak a bérekre 2,5 millió forintra lenne szükségük. Minden mást viszont megpróbálnak adományokból megoldani, vagyis folytatják azt, amit eddig is: kilincselnek, hogy élhetővé és fenntarthatóvá tegyék azt a helyet, ahol a súlyosan fogyatékos Csongrád megyei gyerekekről szakszerűen gondoskodnak.

Tímár Kriszta, delmagyar.hu

Kapcsolódó anyagok

Az összefogás csodákra képes: iskola 12 sérült gyerekkel