Mától második fokozatú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos. Szegeden és a dél-alföldi térségben szombaton lesz a legmelegebb, megdőlhet a 2003-ban mért 33,7 Celsius-fokos hőségrekord.

A közterületek locsolását, a légkondicionált helyiségek listájának közzétételét kéri az önkormányzatoktól, és más, a hőségriadókor szokásos megelőző intézkedést az egészségügyi intézményektől, a mentőszolgálatoktól Falus Ferenc. Az országos tiszti főorvos mától második fokozatú hőségriasztást rendelt el. A napi átlaghőmérséklet ugyanis 3 napon át meghaladja a 25 fokot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) jelentése szerint a napi középhőmérséklet csütörtökön legfeljebb néhány helyen éri el a 25 fokot, ám pénteken és szombaton már országszerte 25–27 fok közötti meleg várható.

– A júniusi kánikulában nincs semmi különös – jelenti ki Szudár Béla. Az OMSZ szegedi állomásának vezetője szenvtelenül sorolja: szerdán 30,7, tegnap 32 Celsius-fokot mértek, de egyik sem rekord. Várhatóan a mai sem lesz az, ugyanis az 1928-beli 35,7 Celsius-foknál magasabbra nem kúszik a hőmérő higanyszála. Szombaton viszont megdőlhet a melegrekord, mert az eddigi csúcsnál, a 33,7 Celsius-foknál is forróbb lesz a levegő. Az elmúlt napok magas UV sugárzása mérséklődik, amint felhők jelennek meg az égen.

Vasárnap az ország déli, délkeleti részén még 25–26 fok körül, az északi és a nyugati megyékben azonban már 25 fok alatti napi középhőmérséklet valószínű. Szegeden és környékén hétfőtől 28–30 fokra és felhős égre, helyenként még zivatarra is számíthatunk, után meg fülledt melegre.

– Hőség idején az átlagoshoz képest akár 15 százalékkal is megnőhet a mentőszolgálatokhoz érkező riasztások száma – véli Kovács Ferenc. A kistérségi tiszti főorvos szerint az elmúlt hetek esőzései után hirtelen érkezett meleg időjárás elsősorban a gyerekeket, az időseket, a keringési betegségekkel küszködőket veszélyezteti. Az ilyenkor szokásos tanácsok közül kiemelte a megfelelő mennyiségű folyadék-utánpótlást, a hőterhelés kerülését, valamint az árnyékos és hűvös helyeken tartózkodást.

Újszászi Ilona, delmagyar.hu