Kilenc megyére – köztük Csongrádra – másodfokú figyelmeztetést adott ki vasárnap az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), amely mára már az ország teljes területére elrendelte ugyanezen fokozatú figyelmeztetést. A napi középhőmérséklet Szegeden tegnap haladta meg a 25 Celsius-fokot – ezért rendelték el a hőségriadót.

Az OMSZ Bajai úti mérőállomásán elmondták: enyhülés csak péntekre várható, addig naponta további 1-1 fokkal fog növekedni a hőmérséklet, csütörtökre elérheti a 34 fokot. Vasárnap Szegeden a legforróbb időben 31 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. Melegrekordra és harmadfokú hőségriadóra – ezt tartós, 35 fok feletti napi középhőmérsékletnél rendelik el – ugyanakkor nem kell számítani.

A szikrázóan napos időt péntekig még felhőfoszlányok sem veszélyeztetik: a meteorológus a 11 és 15 óra között tapasztalható nagyon erős UV-B sugárzás veszélyeire figyelmeztetett.

A hétvégén a szegediek az élet árnyékosabb oldalát keresték: a Kárász utca napsütötte részén senki sem korzózott. Alig láttunk olyan sétálót, akinek a kezében ne díszelgett volna egy nagy adag fagyi: az A Cappellában még a kicsit sem hízelgő nevű Botrányos sárgabarackból is rendesen fogyott, nem beszélve a kék színű Viagráról. A városlakók az enyhülést jelentő szökőkutakat is keresték, amelyből a hétvégén a megszokottnál kevesebbet találtak, ugyanis a Dugonics téri szökőkút a tér átépítése miatt nem működik. A Stefánia a legnagyobb melegben szinte kihalt volt, ám a szemközti Laposon és a strandokon nagy volt az élet. A Tiszában a nagy meleg ellenére sem láttunk fürdőzőket: a tiltott helyen csobbanókat ugyanis akár 50 ezer forintra is megbüntethetik.

delmagyar.hu