A levegőben mért szálló por koncentrációja az utóbbi két napban Szegeden is elérte a riasztási küszöbértéket. A városban hétfőtől január 16-án 24.00 óráig a város közigazgatási területén belül ingyenesen utazhatunk a közösségi közlekedési járműveken.

Szegeden is szmogriadót rendeltek el a magas szálló por koncentráció miatt. Az autóforgalmat nem korlátozzák, ám ingyenes lesz a tömegközlekedés péntekig. Ezzel akarják elősegíteni, hogy autó helyett, inkább a közösségi közlekedést válasszák a szegediek.

Szegeden is elérte a a risztási értéket a levegőben mért szálló por koncentrációja, ezért hétfőn bizottsági ülésen döntöttek a szmogriadó miatti intézkedésekről – tájékoztatott közleményében a szegedi polgármester.

A bizottsági ülés után elrendelték, hogy hétfőtől a város közigazgatási területén belül ingyenes legyen a tömegközlekedés egészen január 16-án éjfélig. Ezzel segítenék elő, hogy autó helyett a közösségi közlekedést vegyék igénybe az emberek. Ugyancsak hétfőtől tilos a szabadtéri tűzgyújtást, illetve olyan anyagok égetése, olvasztása, melyek káros anyag kibocsátással járnak.

Tilos továbbá a bölcsődékben, az óvodákban és az általános iskolákban a gyerekek szabad téri levegőztetése, illetve bármely szabadtéri foglalkoztatás.

A polgármester a személygépjármű forgalom korlátozását nem rendelte el, mivel a szálló por koncentrációja Szegeden mindössze 20-30 százalékkal haladja meg a riasztási küszöbértéket.

A polgármester hivatalos levélben kéri az illetékes minisztériumot, hogy a meglévő mellett még egy mérőállomás állítsanak fel. A város vezetője szerint erre azért van szükség, mert az egyelten mérőállomás a legmagasabb légszennyezettségű területen van, és egy másik felszerelésével reálisabb képet lehetne kapni Szeged levegőjének minőségéről.

Botka László polgármester vasárnap azt mondta, hogy a riasztási határértéket vasárnap reggel lépte át a légszennyezettség a városban, de mivel ez a szint nem tartott sokáig, komolyabb intézkedésre nem volt szükség. Így aznap szmogriadót sem rendeltek el.

Európa legszigorúbb szmogrendelete a magyar, tavaly ősz óta hatályos. Eszerint szmogriadó van, ha két egymást követő napon a szálló por mennyisége köbméterenként eléri a 100 mikrogammot, és az időjárási helyzet javulása sem várható. A rendelet egy alacsonyabb tűréshatárt is megszab: a tájékoztatási fokozat 75 mikrogramm köbméterenként.

delmagyar.hu, 2009. január 12.
Kapcsolódó anyagok

Túllépte a határértéket a légszennyezettség Szegeden