Pénteken és szombaton napos idő és csaknem 40 fokos meleg várható. Vasárnap viszont már többfelé lehet számítani viharos szélre, heves zivatarra, a hőmérséklet maximuma ekkor már néhol csak 23 fok körül alakulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a tartós hőség miatt péntekre is hat megyére – Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok – a legmagasabb fokozatú, piros figyelmeztetést adta ki. Ez azt jelenti, hogy ezeken a területeken a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett alakulhat. Az ország többi területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

A meteorológia szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzésében azt írta: pénteken derült, napos idő várható, csapadékra nem kell számítani. Napközben megélénkül, többfelé megerősödik a délnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 34 és 39 fok között valószínű.

Szombaton is túlnyomóan derült, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A délnyugati szél többfelé megerősödik, majd a Dunántúlon északnyugatira fordul. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 19-24, a legmagasabb nappali hőmérséklet 33 és 39 fok között alakul.

Vasárnap eleinte általában napos idő lesz, de a nap folyamán északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé várható zápor, zivatar. Az északnyugati szél megerősödhet, helyenként viharossá is fokozódhat. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 18 és 23 fok között alakulhat, a maximum-hőmérséklet pedig országszerte 23 és 36 fok között várható.

Vasárnap éjfélig meghosszabbították a hőségriasztást

Vasárnap éjfélig meghosszabbította a hőségriasztást az országos tiszti főorvos – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-vel.

Az ÁNTSZ azt írta: a hét végéig nem várható lényeges változás az időjárásban, marad a kánikula. Csütörtökön ugyan egy érintőleges front hatására az ország északi, északnyugati részén 1-2 fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés, de a déli, délkeleti megyékben továbbra is 35 fok fölötti hőmérséklet várható, a napi középhőmérséklet pedig 27, 28 fok körül alakul. Pénteken és szombaton a hőmérséklet maximuma 34 és 39 fok között várható. Az előrejelzés szerint a hőség szombaton tetőzik, ekkor a hőmérséklet több helyen még éjszaka is alig csökken 20 fok alá.

Enyhülés csak vasárnaptól várható, akkor a megerősödő északnyugati széllel az ország jelentős részére már hűvösebb levegő érkezik, de az ország délkeleti részében még ekkor is 35-36 fokig emelkedhet a hőmérséklet. Ennek alapján az országos tiszti főorvos meghosszabbította a korábban péntek éjfélig elrendelt, második fokozatú riasztást. A jövő hét közepén ugyan ismét erősödik a nappali felmelegedés, de a legmagasabb hőmérséklet előreláthatóan már nem emelkedik 30 fok fölé, és a középhőmérséklet is 25 fok alatt alakul – írta az ÁNTSZ.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ arra kér mindenkit, hogy a nagy melegben fogyasszon több folyadékot, 11 és 15 óra között ne tartózkodjon a tűző napon, védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítményekkel, és vegye igénybe a hűtött helyiségeket – olvasható a közleményben. Szerdán, a hőségriasztás második napján, Baján rekordmeleget mértek, több nagyvárosban vizet osztottak, és meghosszabbították a strandok nyitva tartását. A hőség és a hosszabb ideje tartó csapadékhiány miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért a vidékfejlesztési miniszter szerdától általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el.

Az Országos Meteorológia Szolgálat és az ÁNTSZ hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. A meteorológiai szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint a tartós hőség miatt jelenleg hat megyében – Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok – a legmagasabb fokozatú, piros figyelmeztetés van érvényben, ez azt jelenti, hogy ezeken a területeken a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett alakulhat. A többi területre – Győr-Moson-Sopron megye kivételével – másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

A meteorológiai szolgálat csütörtöki figyelmeztető előrejelzésében azt írta: csütörtökön az ország északi, északnyugati felében alakulhat ki elszórtan zivatar. Elsősorban a Dunántúl északi felén és az Északi-középhegység térségében heves zivatar is kialakulhat késő délután, este, azt óránkénti 90 kilométeres erősséget is elérő szél és nagyobb méretű jég kísérheti. Északkeleten néhol még péntek délelőtt is lehet zivatar – írták.

szegedma.hu