A szőregi Tömörkény István Művelődési Házban megnyílt kiállítást Makó Mária, a ház igazgatója és Rózsavölgyi József önkormányzati képviselő ajánlotta a közönség figyelmébe, a tárlatot pedig a festő mestere, Pataki Ferenc nyitotta meg.

Oláh János (Fotó: Gémes Sándor)

A Szentesen született Oláh János 1996 óta foglalkozik festészettel. Eleinte autodidakta módon tanyákat, falvakat, pusztákat, alföldi kisvárosokat, erdőket, Tisza-parti tájat festett többnyire realista, impresszionista stílusban, miközben lelkileg, érzelmileg is erősen kötődött ehhez a vidékhez. Később könyvtárakat, múzeumokat járva, a nagy elődök reprodukcióit tanulmányozva, a természet rezdüléseit figyelve próbálta elsajátítani a szakma fortélyait, majd a Pataki Ferenc vezette képzőművész körbe került. Mostanában az emberábrázolás áll festészetének középpontjában, az ember, a város és a táj kapcsolata foglalkoztatja, hiperrealista és pop-art stílusban igyekszik megörökíteni témáit. A festményeket szemlélve szelíd, békés, otthonos világba lépünk, válogatást látunk az elmúlt évek nyári témájú alkotásaiból. A 19 festmény jól képviseli alkotójuk személyiségét is.

Pataki Ferenc elmondta, a művész pályakezdő kora óta képeit fotók felhasználásával is festi. Igyekszik alkotásait szembesíteni a fotográfia valóságával és a festészet nyelvére lefordítani a témát elkerülve így a szolgai másolást. Oláh János alkati sajátossága a tájszeretet, a fölszabadult festői gyakorlat. Tájképei a nézőkben a valóság ihlető forrását keltik, miközben ezek a szabadban készült vásznak a szerző legőszintébb vallomásai is egyúttal. A művész azonosul a tájjal, a fénnyel, a vízzel. Pataki szerint kiemelkednek az utóbbi évek terméséből a művésztelepen festett vásznak: a Sziksóstói kilátó, az Esős idő és a Nyárfák tóparton címűek. E képek születése a szegedi Rajz-Művészettörténet Tanszéken végzett tanulmányainak idejére és diplomaszerzésének periódusára esett.

Az egyik kép egy rózsalabirintust ábrázol, amely magába zárva rejti Oláh János féltett kincseit, az illékony nyári élményeket. Pataki szerint ez a kép a 2011-es szőregi rózsafesztivál egyik legszebb alkotása volt. “Nekem igazi öröm János magára találása. Bízvást remélem, kiállításában Önök is örömüket lelik” – fejezte be megnyitóját a mester.

Oláh János megköszönte a meleg szavakat, a biztatást, majd felidézte a mester iskolájában kapott útravalót.

A kiállítás október 14. és november 21. között tekinthető meg munkanapokon.

Tuti, szegedma.hu

szoreg.hu képtár