Kedd estig maradt idejük az októberi választáson elindult pártoknak arra, hogy eltávolítsák a kampányban kiragasztott plakátjaikat. A törvény szerint ugyanis a szavazásnap utáni 30 napon belül le kell leszedniük a kampány időszakában közterületeken elhelyezett plakátjaikat a pártoknak és egyéni indulóknak.

Azokon a településeken, ahol meg kell ismételni az október 12-ei önkormányzati választás szavazását, kint maradhatnak a választási plakátok; ezeken a helyeken nem érvényes a plakáteltávolításra vonatkozó szabályozás, mivel még tart a kampányidőszak.

Az önkormányzati és nemzetiségi választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek november 11-éig – tehát a szavazásnap utáni 30 napon belül – kell leszedniük a kampány időszakában közterületeken elhelyezett plakátjaikat. Ez az előírás nem vonatkozik azonban az „újrázó” településekre, ahol jogszabálysértés miatt meg kell ismételni a szavazást.

A Nemzeti Választási Iroda jelenlegi adatai szerint 11 települést érint valamilyen – képviselői, polgármesteri, megyei közgyűlési – megismételt önkormányzati választás: Baksot, Pécset, Sumonyt, Ózdot, a főváros XVIII. kerületét, Győrt, Recsket, Jászkisért, Cserhátszentivánt, Látrányt és Szekszárdot.

A megismételt szavazásokat november 9-ére tűzték ki a helyi választási bizottságok. Ez azt jelenti, hogy ezeken a településeken jelenleg is tart a kampányidőszak, egészen a szavazás napjáig.

A többi településen azonban – azokon is, ahol időközi választást kell tartani – a választási plakátokat el kell távolítani november 11-éig. A választási törvény szerint a plakátokat azoknak kell eltávolítaniuk, akik azokat kihelyezték, vagy akinek az érdekében elhelyezték őket. Ha a hirdetményeket nem távolítják el időben, az önkormányzatoknak kell eljárniuk. Az önkormányzatok a határidő lejárta után maguk is eltávolíthatják a plakátokat, majd ennek költségét kiszámlázhatják.

szeged.hu

Borítókép: Illusztráció. Fotó: szeged.hu