Később kezdődött el országosan a szőlőszüret a májusi hűvös időjárás miatt, de az esőhiány miatt a szemek nagyságával sem elégedettek a gazdák.

Idén mindegy milyen növény termesztésével foglalkozott egy gazda, az aszály és a hirtelen érkezett forróság is közbeszólt. A legtöbb esetben csúszott a betakarítás, illetve a minőségre is sok panasz volt. Így jártak a szőlőtermesztők is, akik az előző évhez képest három héttel, míg az átlagosnál egy héttel később kezdhették meg a szüretet, ugyanis a megszokottnál hidegebb, esős májusi időjárás kedvezőtlenül befolyásolta a szőlő fejlődését.

A napokban a szőregi kiskertekben tettünk sétát, ahol szintén a szőlő betakarításán dolgoznak a férfiak.

Veszelovszki Ferencnél már van olyan tőke, amiről leérett, de hamar el is fogyott, hiszen van rá hat unoka, mindannyian szeretik ezt a gyümölcsöt. A kiskert tulajdonos szerint a hideg mellett az is probléma volt idén, hogy nem volt felülről érkező víz, hiába locsolta alulról a töveket, a talajban lévő vízkészlettől még nem nőnek szép nagyra a szemek, ahhoz felülről kell öntözni, de azt nem lehet győzni vízzel. – Örültem, amikor tavasszal megérkezett a csapadék, akkor valamit javult a szemek mérete. Nekem nincs fúrt kutam, ráadásul jó mélyre kellene ahhoz fúrni, hogy minőségi vizet kapjak, az pedig nem olcsó. A vasas víz nem kedvez a szőlőnek, a szőregi földek pedig leginkább csak a rózsa termesztésére alkalmasak, sok trágyázással tudjuk tápanyagban gazdaggá tenni. Mindemellett pedig elleptek minket a poloskák, van rá permetszer, de senki sem győz annyit permetezni, hogy teljesen megszabaduljunk tőlük, ha reggel hattól este tízig csinálnám, akkor is maradna belőlük – magyarázza.

Főleg borszőlőkkel foglalkozik Ferenc, van neki Bianca, Zala gyöngye, egri-féle, illetve már pár tőke olasz rizling is. Évente körülbelül 80-100 liter bort tud előállítani a három sorról betakarított növényből, szerinte viszont idén kevesebb lesz belőle. Azt mondja, a jó borhoz sok törődés kell, kezelni kell a hordókat és a lefejtést is, de szerinte akkor sincs baj, ha savanyúbb lesz a tervezettnél, fröccsnek kiváló, a szomszédai pedig igen segítőkészek, így minden évben kiürül a készlet.

K.A.R., delmagyar.hu

Borítókép: Veszelovszki Ferenc szõregi telkén szõlõt és gyümölcsfákat nevel. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország