Ötödik alkalommal rendeznek rózsaszemző versenyt vasárnap Szőregen; az idei megméretetésen induló tizennyolc pár összesen csaknem tízezer tő rózsára oltja rá majd a nemes szemet egy óra alatt.

A megméretetésen induló szemzőpárok feladata, hogy egy óra alatt minél több kétéves szőregi rózsatőre ültessenek nemes szemet. Az elől haladó szemző egy „T”-alakú metszést ejt a rózsa tövén, majd a nemes rózsagallyból a levél tövéből kimetszi a szemet, és ráülteti a tőre. A pár következő tagja pedig szalaggal átköti a rózsatövet. A rózsatő három hét alatt megered, a nemes rózsa nőni kezd, a többi hajtást pedig lemetszik.

A legelső megmérettetésen csupán öt pár állt rajthoz, a verseny azóta töretlenül fejlődik, és egyre népszerűbb a szakmai szervezetek körében, idén már tizennyolc pár jelezte előzetesen indulását. Nemcsak a versenyzők száma növekszik, teljesítményük is javul évről-évre, első alkalommal négyszáz körüli tövet szemzett meg a legjobb pár, tavaly már csaknem hatszázat a győztes, s a második helyezett is csupán eggyel maradt le.

A rózsaszemző versenyen elért jó eredmény komoly presztízst jelent, a győztes komoly megrendeléseket kap a rózsakertészektől. A virág termesztésével kapcsolatos munkafolyamatok többségét rövid idő alatt meg lehet tanulni, a szemzés tökéletes elsajátítása – a versenyzők beoltotta tövek csaknem mindegyike megered – rengeteg gyakorlást és hosszú éveket igényel.

A szervezőket komoly feladat elé állította a nevezők nagy száma, hiszen találni kellett egy olyan rózsatáblát, amelyen az összes versenyző egyszerre rajthoz állhat. Ráadásul további feladatot jelent a balkezes versenyzők indulása, akik a tábla ellenkező oldaláról kezdik el a szemezést, így a rajtot majd egy puskalövés jelzi vasárnap reggel.

MTI/hir6.hu, 2008. június 27.