A magyar versenyzők egy-egy arany- és ezüst-, valamint három bronzérmet gyűjtöttek a moszkvai kajak-kenu világbajnokság szombat délelőtti döntőiben.

Vajda Attila mutatja bronzérmét. MTI Fotó: Kovács Tamás

Vajda Attila mutatja bronzérmét. MTI Fotó: Kovács Tamás

Az első helyet – címét megvédve – a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Vad Ninetta összetételű kajak négyes szerezte 500 méteren, míg a szintén kajakos Csipes Tamara második lett 1000 méteren.

A kenus Vajda Attila ugyancsak címvédőként – egy kizárás után – harmadikként zárt egy kilométeren, ezen a távon ugyancsak a dobogó harmadik fokára állhatott fel a Medveczky Erika, Sarudi Alíz kajakos duó, valamint a Kiss Tamás, Vass András, Varga Dávid és Sarudi Pál alkotta kenu négyes.

Az első finálés nap délelőttjén hat 1000 méteres és két 500 méteres éremcsatát bonyolították le, elsőként a rövidebb táv két versenyén drukkolhattak a magyarok és a Krilatszkoje központ közönsége. A tömött lelátókon elkelt a naptej, a napszemüveg és a sapka, néhányan ernyővel védekeztek, ugyanis tűző napsütés és nagy meleg fogadta a kiérkezőket.

A Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenu páros tavaly második lett ebben a számban Duisburgban, most szeretett volna előrébb lépni. Az, hogy ez nem fog sikerülni, már a rajt után eldőlt, a magyarok ugyanis nem kezdtek jól, nem tudtak faragni hátrányukból, így végül ötödikként értek célba. Vasárnap erősebb számukban, 1000 méteren címvédőként javíthatnak. Az első számot egyébként a hazai szurkolók nagy örömére az orosz Alekszej Korovaskov, Ivan Stil kettős nyerte.
Következett a női kajak négyesek fél kilométeres versenye, ebben 2009 óta egyeduralkodók a magyarok, már ami a vb-ket és az olimpiát illeti. A Szabó Gabriella vezette címvédő kvartett remekül kezdett a döntőben, féltávnál már vezetett. A második 250 méteren aztán a lengyelek megpróbáltak feljönni rájuk, de Szabó a hajrában ismét megindította a hajót, így végül a magyar egység magabiztosan nyerte meg az idei vb első magyar aranyérmét.

Az első 1000 méteres fináléban is egy honfitárs címvédőt, a kenus Vajdát láthatták a magyar szurkolók. A 2008-ban olimpiai bajnok szegedi sportoló a július eleji, németországi Eb-n kikapott nagy riválisától, Sebastian Brendeltől, most visszavágásra készült. Mindketten óvatosan kezdtek, a brazilok húszéves reménysége, Isaquias Queiroz Dos Santos viszont hamar ellépett a mezőnytől és sokáig tartotta az előnyét. A hajrában Brendel és a cseh Martin Fuksa azonban feljött rá, a német meg is előzte, így a célvonalhoz másodikként ért a brazil, ekkor azonban úgy rúgta be a hajóját, hogy beleesett a vízbe, a versenybíróság pedig úgy döntött, nem volt a hajóban, amikor az áthaladt a célvonalon. Márpedig a szabály szerint csak az a versenyző rangsorolható, aki a kenujában van, így Queiroz Dos Santost kizárták. A győztes tehát Brendel lett, Vajda pedig – aki eredetileg negyedikként ért célba – felléphetett a dobogó harmadik fokára.
A folytatásban is egy magyar bronznak tapsolt a publikum, az Eb-ezüstérmes Medveczky Erika, Sarudi Alíz duó ugyanis harmadik lett a női kajak párosok egy kilométeres fináléjában. Győzött a dánok duója az Eb-győztes fehéroroszok előtt, a magyarok pedig 2011 után lettek ismét bronzérmesek ebben a számban.

A férfiak hasonló számában Hufnágel Tibor és Kökény Roland nagyot küzdött, de végül nem fért fel a dobogóra, ötödik lett. A duó idén alakult, június óta dolgozik együtt, a friss U23-as világbajnok Hufnágel első felnőtt világversenyén szerepelt.

A kenu négyes csak a döntőben volt érdekelt a vb-n, mert ebben a számban éppen kilenc hajó nevezett. A brandenburgi Eb-ezüst után most is a dobogóra tört a magyar egység, de egészen a hajráig úgy tűnt, ez nem fog összejönni, hiszen csak az ötödik-hatodik helyen haladt a hajó. A finis azonban nagyszerűen sikerült, így – a második fehéroroszoktól mindössze hét századmásodperccel elmaradva – harmadikként zárt a magyar négyes.

A délelőtt utolsó száma a női kajak egyesek ezer méteres küzdelme volt, amelyben az Ausztráliából idén hazatért Csipes Tamara – a szám 2011-es világ- és friss Európa-bajnoka – favoritként szállt vízre. Az új-zélandi Teneale Hatton félelmetesen kezdett, csak Csipes és a szerb színeket képviselő Ruzicic-Benedek Dalma tudott vele tartani, a magyar a táv második felében rövid időre át is vette a vezetést. A hajrára azonban Hatton újítani tudott, így rendkívül szoros befutó után övé lett az aranyérem Csipes és Benedek előtt. A finálé harmadik magyarja, a brit Simon Rebeka pedig ötödik helyen végzett.

Lódi Renáta, MTI

Borítókép: Vajda Attila mutatja bronzérmét. MTI Fotó: Kovács Tamás