Egy a szőregi csatában zsákmányolt osztrák katonai dobot is bemutatnak a Móra-múzeum új 48-as kiállításán. Noha a magyar erők súlyos vereséget szenvedtek, zsákmányt mégis szereztek Szőregnél 1849-ben: a csata során elorozták a császári erők dobját, melyet a március 12-én, kedden 16 órakor megnyíló tárlaton láthatnak az érdeklődők.

Új időszaki kiállítással tiszteleg az 1848-49-es események előtt a Móra-múzeum: a „Szegednek népe, nemzetem büszkesége” című tárlaton látható az az osztrák katonai dob, melyet a szőregi csata zűrzavarában zsákmányoltak a magyar csapatok.

Az 1849. augusztus 5-én zajlott szőregi ütközetben a Dembinski által irányított erők súlyos vereséget szenvedtek a Haynau vezette császári hadakkal szemben: 500 halott és sebesült, valamint 400 fogoly volt a csata mérlege.

A Móra-múzeum kiállításán idén is nagy szerephez jutnak a gyerekek és a gyermeklelkű felnőttek: ismét honvédruhát ölthetnek, mentébe, csákóba öltözhetnek, haditérképek előtt készülhetnek az újabb ütközetre, majd a tábori szekéren fekvő sebesültek mentésében segédkezhetnek. A szekéren kívül egy élethű tábori sátorba is bemászhatnak a harcokban kimerült honvédek, majd szalmazsákon fekve pihenhetik ki a csata fáradalmait.

A tárlaton a Móra-múzeum 48-as gyűjteményének értékes darabjait, különböző puskákat és pisztolyokat, karabélyokat, valamint eredeti egyenruhákat is bemutatnak.

A nemzeti ünnepen, március 15-én a Móra Ferenc Múzeum ingyen látogatható, az emeleti kupolacsarnokban pedig kézműveskedéssel várják a gyermekeket.

A „Szegednek népe, nemzetem büszkesége” című kiállítást március 12-én, kedden 16 órakor nyitják meg. Az eseményen hagyományőrzők is részt vesznek, akik a megnyitó után díszsortűzzel tisztelegnek 1848 emléke előtt.

szegedma.hu