A tervezettnél később, leghamarabb ősszel kaphatják meg a szegediek azokat a sárga szelektív hulladékgyűjtő edényeket, amelyek a sárga zsákokat váltják. A lakosokat majd szórólapokon értesítik arról, hogyan vehetik át ezeket.

Házankénti szelektív kuka váltja a sárga zsákos hulladékgyűjtést Szegeden is – erről már tavaly beszámoltunk a Délmagyarországban. A Dél-alföldi Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás 28 településen összesen 52 ezer különböző méretű edényt oszt majd ki, Szegeden több mint 32 ezer edény kerül ki az ügyfelek részére, ezzel az egész városban sárga edényekbe gyűjthetik a szegediek a szemetet az eddigi zsákos rendszer helyett.

– A Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft. telephelyére a szelektív edények szállítása folyamatosan zajlik. Ám a beszerzés uniós forrásból történt, társaságunk közbeszerzési eljárást követően veheti át az edényeket, ezért a szelektív edények kiosztása szeptember második felében kezdődhet meg – magyarázta Farkas Gabriella, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft. ügyvezetője. Megtudtuk, kétféle módon osztják majd szét a szelektív – elsősorban műanyag és papír és fém – hulladék gyűjtésére alkalmas kukákat. Lesznek területek, ahol a gyűjtőpontokon vehetik át a lakosok az új edényzetet, őket szórólapon értesítik az osztás helyszínéről és időpontjáról.

– A házhoz menő edényosztást pedig azokon a területeken, illetve ügyfelek esetében preferáljuk, ahol bármilyen oknál fogva nem tudunk az ingatlanoktól elfogadható távolságon belül gyűjtőpontot kialakítani, vagy pedig ügyfelünk nem tudja az edényét a gyűjtőponton átvenni – részletezte az ügyvezető. Ezek nagy mennyisége és a téli időjárás miatt legkésőbb 2020 tavaszáig minden háztartás megkapja a gyűjtőedényeket. Farkas Gabriella azt is megerősítette, hogy az üveghulladék gyűjtésére eddig nem volt mód a városban, azonban ennek a projektnek a keretében szolgáltatási területükön összesen 333 üveggyűjtő-szigetet alakítanak ki 2020 év végéig, Szegedre ebből 138 darab kerül.

A zöld hulladék gyűjtéshez szükséges edényzetekre is nyújtott be pályázatot a város, ennek keretében több mint 26 ezer zöld színű edényt szereznek be. A paneles övezetben nemrégiben kialakított gyűjtőhálózatot is bővítik még ezer darabbal annak érdekében, hogy csökkentsék a gyűjtőpontok egymástól mért távolságát.

Járőrszolgálat és zöldszám

A szegedi hulladékgazdálkodó cég legalább 20 éve küzd az illegális szemétlerakók ellen. A város közterületén 2011-ben 2 ezer 400 tonna illegális szemetet találtak, ez évről évre nőtt, 2018-ban 10 ezer tonna tiltott helyre lerakott hulladékot szállítottak el. Az illegális hulladéklerakás megelőzése, felderítése érdekében kettő járőrszolgálatot alakítanak ki egy-egy közterület-felügyelő és rendész részvételével. A járőrszolgálat munkájának támogatása és hatékonyabbá tétele érdekében egy zöldszámot is létre hoztak, itt a lakosok bejelenthetik, ha valahol olyan illegális hulladéklerakást észlelnek, amelyek azonnali intézkedést igényelnek.

Hajó Edina, delmagyar.hu

Borítókép: Illusztráció. A műanyag-, a papír- és fémhulladék gyűjtésére szolgáló sárga kukák váltják majd az eddigi zsákos rendszert, ezeket ingyen kapják a szegediek a hulladékgazdálkodótól. Fotó: Karnok Csaba, delmagyar.hu