Uniós forrásból egy szőregi családi házat vásárolt meg a közelmúltban a sérült gyerekeknek és fiatal felnőtteknek intézményt fenntartó Szivárvány Autizmus Egyesület. A házban műhelyek lesznek szeptembertől, a mostani főhadiszálláson szociális intézményt alakítanak ki. Az iskolát egy volt kollégiumban rendezik be.

– A „bázisunkon”, a szőregi iskolában a fogyatékosok nappali intézményét hozzuk létre, szemben velünk, a Szerb utca végén megvásárolt családi házban pedig autizmussal élőknek és megváltozott munkaképességűeknek adunk munkát – mondta Harter Árpádné, a GEMMA-t fenntartó Szivárvány Autizmus Egyesület elnöke.

Az elnök – aki a későbbiekben a foglalkoztatást is koordinálja majd – megmutatta a házat. A kulcsot a napokban kapták meg a tulajdonosoktól. Az ingatlan fekvése előnyös, közel van a mostani iskolához, és előtte áll meg a busz. Az se hátrány, hogy hatalmas kert, fóliasátor tartozik hozzá. A 140 négyzetméteres házat akadálymentesítik, műhelyeket, szociális helyiségeket hoznak létre benne. Terveik között szerepel papíripari termékek és dísztárgyak készítése, értékesítése, valamint parkrendezés. Uniós, TIOP-os pályázaton nyertek 32 millió forintot arra, hogy az ingatlant megvásárolják, felújítsák és elindítsák a munkát. Minimum 6 főt foglalkoztatnak majd.

Megírtuk: a 2010-ben alapított, a nulláról indult, sérült gyermekek fejlesztésével foglalkozó szőregi GEMMA 2014-ben két külön intézményt hozott létre. Az egyik a GEMMA Szociális Szolgáltató Központ, a másik a GEMMA Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskola. Szervezetileg már akkor elkülönült egymástól a szociális munka és a tanítás. Az új ingatlanokkal pedig megfelelnek majd a törvényi előírásoknak: a gyakorlatban is szétválasztják az iskolát a szociális intézménytől, valamint a foglalkoztatótól.

Fekete Klára, delmagyar.hu

Borítókép: Szeged – újabb épületeket vásárolt a GEMMA Szociális Szolgáltattató Központ, mert a régit kinőtték. Egy családi házat a Szerb utca végén, és az Erdészeti kollégium épületét a Bakay utca végén. Képen: Harter Árpádné Fotó: Karnok Csaba / delmagyar.hu