Ebösszeírást tart a szegedi önkormányzat október 31-éig. Minden kutyáról nyomtatványt kell kitölteniük a gazdáknak, aki ezt elmulasztja, több tízezer forintos állatvédelmi bírságra számíthat.

Minden egyes kutyát be kell jelenteniük az önkormányzatnál a tulajdonosoknak vagy az ebtartóknak Szegeden idén május 1. és október 31. között. Erre egy jogszabályváltozás miatt van szükség, az állatok védelméről szóló törvény 2012. január 1-jétől hatályos rendelkezései szerint.

– Az önkormányzat úgy döntött, hogy ebben az évben végzi az ebösszeírást. Eddig 566 bejelentőlap érkezett, tízezres nagyságrendre számítunk. A veszettség elleni oltásról, a transzponderrel – mikrochippel – való ellátottságról is tájékozódunk. Ha a bejelentés alapján kitűnik, hogy nincs a kutyában chip, az önkormányzatnak értesítenie kell a járási hivatalt, veszettség elleni oltás hiányában pedig a főállatorvost – tájékoztatott Kaprinayné Rádi Gizella, az Igazgatási és Építési Iroda Hatósági Osztályának vezetője. Aki a bejelentést a megadott határidőig nem teszi meg, több tízezer forintos állatvédelmi bírságra számíthat.

Az ebösszeíráshoz az állatok tulajdonosainak vagy tartóinak egy háromoldalas formanyomtatványt kell kitölteniük, több kutya esetén külön-külön. A folyamat önbevallásos módszerrel történik. A nyomtatvány beszerezhető a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatain (Széchenyi tér 11., Huszár utca 1. – az adóiroda ügyfélszolgálata, 1. emelet), a dorozsmai, a szőregi és a tápai kirendeltségen, vagy letölthető az interneten a www.szegedvaros.hu oldalról. A kitöltött lapokat leadhatják személyesen az említett helyeken, illetve postai úton az Igazgatási és Építési Irodának címezve (6720 Szeged, Széchenyi tér 11.).

A legközelebbi ebösszeírás három év múlva esedékes.

Vida-Szűcs Imre, delmagyar.hu