A drága árajánlat miatt maguk a lakók végezték el a munka egy részét.

Évek óta problémát okozott Szőregen a temetőhöz vezető gyalogjárda, mert annyira tönkre ment. Kértek árajánlatot is munkára, de az olyan sokba került volna, hogy végül maguk az itt lakók láttak munkához. Másfél milliós társadalmi munkát végeztek el, hogy megújuljon a nyolcvan méteres járda.

„Rendkívül rossz állapotban volt már a szőregi temetőhöz vezető gyalogjárda. Sok idős ember jár ki nap mint nap a sírkertbe, ezért balesetveszélyessé is vált az itteni közlekedés. Mindenképpen szerettük volna mihamarabb megoldani ezt a problémát” – mondta a városrész önkormányzati képviselője, Avramov András.

Kértek is árajánlatot a járdaépítésre, de az olyan magas volt, hogy nem tudták volna kigazdálkodni.

Kétmillió forintba került volna a nyolcvan méteres gyalogjárda újjáépítése, de ennyi pénzünk nem volt, ezért úgy döntöttünk, összefogással megépítjük magunk.

Tavaly is járdafelújítási pályázatot hirdetett a szegedi önkormányzat a szőregi lakosoknak. A támogatásra azok jelentkezhettek, akik az építkezéshez szükséges anyagért cserébe vállalták az útfelújítással járó munkát.

Mivel maradt ki építési anyag a pályázat során, úgy döntöttünk, hogy azt közösségi célra használjuk fel és társadalmi munkában megépítjük a temetőhöz vezető utat – mondta a képviselő.

Az út alapját és a szegélyek kialakítását – ami szakembert igényelt – megcsináltatták fél millió forintért, a járdaépítés nagyját pedig elvégezték összefogással.

Másfél millió forintos társadalmi munkát végeztek el az itt lakók, mára az út teljesen megújult és biztonságossá vált.  – mondta Avramov.

És ha már belefogtak a munkába, nem elégedtek meg ennyivel: a járda mellé öt kőrisfát is ültettek, hogy még zöldebb legyen a környék.

Rafai Gábor, szeged.hu

Köszönöm a felajánlásokat: Csehák Bernadettnek (Szőregi Gazdabolt), a Fényút Bt-nek, a Globál 2010 Kft-nek, Sápi Andrásnak és Sípos Henriette-nek.

Köszönöm a közös munkát: Avramov Gergőnek, Bálint Eszternek, Bálint Jánosnak, Bandula Istvánnak, Brázik Lászlónak, Damian Ionnak, Dormány Gábornak, Fábián Dórának, Fábián Károlynak, Fábián Péternek, Kőmíves Csengének, Lengyel Tibornak, Molnár Emesének és Törőcsik Anikónak.

Avramov András, önkormányzati képviselő

Kapcsolódó képtárak