Az egyházmegye, az EMMI, cégek és magánszemélyek fogtak össze azért, hogy a 33 súlyosan, halmozottan sérült gyermeket ellátó GEMMA fejlesztőiskola új épületbe költözhessen. Az intézmény földszintjén már befejeződtek a munkálatok, ám további támogatókat várnak, hogy az emeleti szintek rekonstrukciójával további 45 gyermek ellátását, fejlesztését tudják ellátni.

„Lehetetlen volt nem a hatása alá kerülni annak a légkörnek, hangulatnak, az igazi emberi értékeknek, amit a közösség sugárzott magából” – emlékezett vissza első látogatására a GEMMA fejlesztőiskolában Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke. Elmondta, amikor kiderült, hogy kinőtték a szőregi iskolaépületet az intézmény diákjai, próbált segíteni a források előteremtésében. „Úgy gondoltam, ha ilyen csodálatos összefogás, szolidaritás, elkötelezettség és akarat sugárzik egy közösségből, akkor lehetetlen, hogy ne teljesüljön a céljuk” – fogalmazott. A Bakay Nándor utcai épületet végül a Szivárvány Autizmus Egyesület, mint a GEMMA intézmények fenntartója vásárolta meg a szegedi önkormányzattól 69 millió forintért Kiss-Rigó László megyéspüspök kezdeményezésére. Az egyházmegye 12 millióval járult hozzá a költségekhez, majd a püspök elkezdett támogatókat keresni, így az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjét, Balog Zoltánt kereste fel elsőként, majd a Richter Gedeon Nyrt., az OTP Bank Nyrt. és MOL Magyarország is első szóra csatlakozott a kezdeményezéshez. A 69 millió forintos vételárból fennmaradó részt pedig helyi összefogásból teremtették elő.

„Amikor egy sérült gyermek születik egy családba, ott a család is sérül, és hogyha halmozottan sérült egy gyermek, akkor lehet, hogy halmozottan sérül ez a család. Ilyenkor a halmozottan sérült gyermeknek halmozott szeretetre és összefogásra van szüksége, halmozott segítségre. Itt Szegeden ez a halmozott összefogás és segítség megvalósult” – fogalmazott az ünnepségen Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, aki maga is ismer egy Gemmás diákot, Varga Ildikó gyermekét, Zsófit. Az államtitkár kitért arra is, hogy a nyár folyamán az iskolaépület felújításából a szülők is kivették részüket, az ő két kezük munkája is benne van a felújítás első fázisában, hiszen jelenleg az iskola földszinti termeit hozták rendbe, az emelet még hátravan. Novák Katalin közölte azt is, hogy a kormány döntése értelmében a kora gyermekkori intervenció fejlesztése érdekében további lépéseket tesznek, összehangolják az egészségügyi, a családügyi, a szociális, és a köznevelési terület munkáját. „Az a célunk, hogy ezeket a rendellenességeket, problémákat minél korábban felismerjük, hogy azoknak a családoknak, ahol egy ilyen helyzet adódik, minél hamarabb tudjunk szakszerű segítséget nyújtani. Ezért fogjuk bővíteni a pedagógia szakszolgálatot, illetve azokat a szakértői bizottságokat. Jövőre 6 milliárd forintos keretösszegű pályázatot indítunk, amivel a kora gyermekkori intervenciót támogatjuk” – részletezte az államtitkár.

Péntek Imréné, a GEMMA intézményvezetője úgy fogalmazott, valóra vált egy álma közösségüknek, amit mintegy 50 vállalkozás és 20 magánszemély támogatott. „Egy olyan iskola született, mely méltó színteret biztosít a súlyosan, halmozottan sérült gyermekek ellátására. Azért van szükség erre az intézményre, mert ezek a gyerekek oly keveset tudnak megtapasztalni a világból, sokkal kevesebb helyre tudnak eljutni, mint egészséges társaik. Ha egy sérült gyermeknek keresünk iskolát, akkor nagyon kevés lehetőség közül választhatnak a szülők. Szegeden 2014-re a négy fejlesztő iskolából kettő maradt, az egyik bentlakásos intézmény tagozataként működik, így erre a tanévre a GEMMA maradt meg önálló iskolának, mely Csongrád megyében az egyetlen, mely civil fenntartású” – mondta el Péntek Imréné. Tanulóik száma majdnem megháromszorozódott az elmúlt két évben, így dolgozóik számát is megkétszerezték, 22-en foglalkoznak a hozzájuk járó 33 gyerekkel. „Lehet nem venni tudomást rólunk, de nem lehet megtagadni a gyerekektől azt a jót, hogy emberi környezetben nevelkedjenek” – hangsúlyozta az intézményvezető.

Bár az iskola földszinti része elkészült, koránt sincs vége a munkának, az emeleti szintek rekonstrukciója is zajlik, hogy egy olyan intézmény jöhessen létre, ahol komplex fejlesztést kaphatnak a hozzájuk járó gyerekek. További támogatókat is keresnek, hiszen a tervek szerint a 2016 őszére befejeződő beruházás összköltsége 150 millió forint lesz, melynek révén további 45 gyermeket tudnak majd felmenő rendszerben ellátni.

„Köszönettel tartozunk adományaikért és támogatásukért. Az önök felénk nyújtott kezei adtak lehetőséget arra, hogy álmaink tettekké válhassanak és egy csoda születhessék, ami a mi különleges gyermekeink életét teszik szebbé, jobbá, teljesebbé és boldogabbá” – fogalmazott a Gemmás szülők nevében Horváth Anikó az intézményátadón. Hozzátette, bízik abban, hogy további álmaik megvalósításához is kapnak segítséget, hogy létrejöhessen egy lakóotthon, hogy az életük végéig segítségre és támaszra szoruló gyermekeknek biztos helye legyen ebben a világban. Horváth Anikó szerint a gyerekek arcán nap mint nap látható mosoly az ékes bizonyítéka annak, hogy szeretet veszi őket körül a GEMMA-iskolában.

Ahogy beszámoltunk róla, idén júniusban kapta meg a sérült gyermekekkel foglalkozó GEMMA iskola és központ új épületének kulcsát, és egész nyáron dolgoztak a szülők bevonásával, hogy a tanévkezdésre birtokba is vehessék azt az iskola növendékei, 33 halmozottan, súlyosan fogyatékos fiatal. A GEMMA-t a Szivárvány Autizmus Egyesület 2010-ben szülők és szakemberek összefogásával hozta létre, hogy hiánypótló szolgáltatást nyújtson a súlyosan, halmozottan sérült gyermekek oktatása és szociális nappali ellátása terén. Különös tekintettel nappali ellátást nyújtson a fiatal autizmussal élő felnőtteknek. A GEMMA intézményei egy 250 négyzetméteres városszéli volt iskolaépületben működtek, melyet a városi önkormányzattól bérelt a szervezet, onnan költöztek a Bakay Nándor utcába, új otthonukba.

Varga Anna, szegedma.hu

Borítókép: Fotó: Gémes Sándor, szegedma.hu