Évek óta komoly gondja volt a szőregi kisgyerekes szülőknek, hogy az óvodájuk előtt nem tudtak biztonságos parkolni. Reggelenként az óvodába igyekvő apróságokat a főút szélén megállva, a nagy forgalomban kellett kisegíteniük az autóból, ez pedig sokszor igencsak balesetveszélyes volt. Mára megszűnt ez a probléma, a jövőben összesen nyolc, biztonságos, aszfaltozott parkoló várja reggelente a gépkocsival érkező szülőket és gyerekeket.

– Nagyon vártuk már és nagyon örülünk, hogy elkészültek végre ezek a parkolók. Óriási szükség volt rájuk, mert korábban sokszor féltünk, az út szélén könnyen történhetett volna baleset – mondta Polyák-Kósa Krisztina, aki hétfőn reggel hozta óvodába gyermekét a Magyar utcai intézménybe.

Avramov András, a városrész önkormányzati képviselője a helyszínen elmondta, összesen nyolc új, aszfaltozott parkolót alakítottak ki az óvoda kerítésére merőlegesen. Ha szemben állunk a vaskapuval, akkor annak bal oldalán egy mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolót is létesítettek, valamint ezen az oldalon öt kerékpártámaszt is kihelyeztek a biciklivel érkező szülőknek.

A parkolók felőli árkot befedték, a jövőben a csapadékot egy víznyelőn keresztül betoncsövekkel elvezetik, hogy ne álljon meg a víz a parkoló autók alatt. Száz méteren, az óvoda teljes hosszában megújult a járda is, így a jövőben sima, aszfaltos járófelületet közelíthető meg az intézmény.

Az óvodaépület előtt megmaradt a korábban kialakított kis rózsakert, sőt hamarosan újabb növényekkel tovább zöldítik a területet.

Kőrösiné Csiszér Anita tagóvodavezető is úgy tapasztalta, hogy nemcsak ők, hanem a szülők is nagy örömmel fogadták a fejlesztést, hiszen nemcsak megszépült az óvoda környezete, de sokkal biztonságosabb is lett.

A Magyar utcai óvoda körüli fejlesztések összesen 15 millió forintba kerültek, amit a szegedi önkormányzat teljes egészében saját költségvetéséből fedezett. A munkálatokat a szegedi Norbo-Ép Kft. szakemberei végezték el.

– Ezzel még nem fejeződtek be a fejlesztések. Tavasszal az óvoda udvara rekortán burkolatot fog kapni és a belső kerékpártárolók is megújulnak – mondta Avramov András.

Rafai Gábor, szeged.hu

szoreg.hu képtár