Újabb kutyafuttató létesült Szegeden, pontosabban Szőregen, a Pálya téren, amit már birtokba vettek a kutyások és kedvenceik. Fél éven belül ez már negyedik kutyafuttató, ami a városban létesült.

Szeptember elején egymás után három kutyafuttatót is átadtak Szegeden: az új létesítmények a Kálvária, a Lechner és a Bartók téren nyíltak meg. Az új, zárt létesítményekben szabadon szaladgálhatnak a kutyák úgy, hogy közben a környéken lakókat nem zavarják.

Tavaly októberben újabb városrészi futtató létesítéséről döntött a közgyűlés foglalkoztatási, szociális és sportbizottsága. Ennek értelmében táblával kijelölt, nyílt kutyafuttató létesült január elsejével a szőregi Pálya téren, a sportpálya és úttestek által határolt hatalmas füves területen.

Szőreghez legközelebb korábban csak a Kamaratöltésen volt kijelölt kutyafuttató. Ez a terület azonban elhelyezkedése és növényzete miatt sem vált be erre a célra, ezért a kutyások sokáig a Monti-parkban vitték kedvenceinket, a terület azonban nem volt erre a célra alkalmas és szabálytalan is volt ott kutyákat futtatni.

– A mostani terület kijelölésével egy régóta fennálló lakossági igény elégített ki az önkormányzat. A hatályos törvények szerint belterület közterületén – kivéve a kutyafuttatásra kijelölt területet – ebet csak pórázon lehet vezetni. Közösségünk kutyás tagjainak viszont ezentúl lehetőségük lesz kedvenceikkel a kijelölt területen póráz nélkül is, szabadon játszani – mondta Avramov András a városrész önkormányzati képviselője, majd hozzátette, a térre hulladékgyűjtő edényt is telepítettek, hogy biztosítsák a gazdáknak az összegyűjtött kutyapiszok kulturált elhelyezését.

– Nem tekintjük befejezettnek a fejlesztést, ha a szőregi kutyás közösség megkedveli a területet és az itt lakóknak is megfelel, később akár kutyajátszótérrel, padokkal és ivókúttal is gyarapodhat a terület.

A kijelölt területen szerdán kora délután máris több kutyával játszott a gazdája.

– Nagyon tetszik ez a megoldás, hiszen eddig csak otthon, a kertben tudtuk megmozgatni a kutyáinkat, itt viszont szabályosan elengedhetjük őket és tudunk velük játszani. Ez a füves terület hatalmas, nagyon örülnek neki a kutyák és a legfontosabb – mondta Mészáros Tímea, aki több kedvencével együtt látogatta meg az új futtatót.

Rafai Gábor, szeged.hu

Borítókép: Iványi Aurél, szeged.hu

szoreg.hu képtár